Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Top vijf meest succesvolle motorleveranciers in de F1-geschiedenis

Ondanks dat een coureur een essentieel onderdeel is van succes in de Formule 1, heb je ook de juiste auto nodig om races te kunnen winnen. Het meest cruciale onderdeel daarvan is de motor. RacingNews365 heeft de vijf meest succesvolle motorfabrikanten uit de geschiedenis van de Formule 1 op een rijtje gezet.

Honda Engine
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Coureurs mogen dan wel het gespreksonderwerp van de Formule 1 zijn, het wordt algemeen erkend dat een enorm groot gedeelte van het succesverhaal de bolide is. Niemand twijfelt eraan dat bijvoorbeeld Lewis Hamilton of Max Verstappen een belangrijke rol hebben gespeeld in hun eigen succes, maar de juiste auto's zijn van vitaal belang om trofeeën te kunnen winnen.

Motoren zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van invloed op de prestaties van de auto. We hebben de vijf meest succesvolle motorleveranciers uit de F1-geschiedenis hieronder op een rijtje gezet.

Honda

Honda heeft dan wel een knipperlichtrelatie gehad met de koningsklasse, maar het blijft één van de meest succesvolle motorfabrikanten uit de geschiedenis van de sport. De Japanse fabrikant is een integraal onderdeel geweest van enkele van de beste auto's die ooit op de grid hebben gestaan, of het nu de Williams van 1986 of 1987 was, of de McLarens van 1988 tot en met 1991.

Deze jaren waren de officiële constructeurskampioenschappen waar Honda deel van uitmaakte, hoewel het recente succes van Red Bull natuurlijk ook mede door Honda behaald is.

In totaal is Honda betrokken geweest bij 89 race-overwinningen en 223 podiumplaatsen, inclusief de indrukwekkende reeks van McLaren in 1988, toen het team op één race na alles won.

Nogmaals, onofficieel zijn deze statistieken nu opgeblazen door de recente successen van Red Bull, maar ondanks dat het recordlijstje voor nu hetzelfde blijft, keert Honda in 2026 officieel terug op de grid met Aston Martin.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Mercedes

Mercedes was de motorfabrikant die met de huidige regelgeving voor krachtbronnen tussen 2014 en 2021 het constructeurskampioenschap wist te domineren.

Maar het Duitse merk boekte al veel eerder succes als leverancier, lang voordat het in 2010 terugkeerde als fabrieksteam. De samenwerking met McLaren leverde het bedrijf in 1998 de eerste titel op. Het totaal staat nu op tien, nadat het in 2009 ook nog eens een titel bijschreef met Brawn GP.

Mercedes heeft op dit moment 212 overwinningen behaald als motorleverancier en heeft 582 podiumplekken op naam staan.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

Ford Cosworth

Er was een tijd in de koningsklasse dat de motor die je móest hebben een Ford Cosworth DFV was. De motor was simpelweg een meesterwerk en dat was de reden dat veel teams succes boekten aan het eind van de jaren zestig tot aan het begin van de jaren tachtig.

Een eerste titel in 1968 met Lotus werd gevolgd door nog eens zes opeenvolgende titels. Het aantal werd daarna nog opgevoerd tot tien stuks, met overwinningen in 1978, 1980 en 1981.

De Ford Cosworth was verantwoordelijk voor 176 overwinningen en 533 podiumplaatsen, wat maar weer bewijst hoe populair de motor was in die periode.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Renault

Het fabrieksteam van Renault is misschien wel net zo vaak in én uit de Formule 1 gestapt als Honda, maar ondanks dat heeft de Franse fabrikant al sinds het begin een sterke band met de sport.

Er is in die tijd ook veel succes geboekt, met 169 overwinningen en 463 podiumplaatsen voor de Renault-motoren.

Maar drie gouden periodes hebben ervoor gezorgd dat het merk 12 constructeurstitels in de F1 wist te pakken, te beginnen tussen 1992 en 1997.

Vervolgens zorgde Fernando Alonso in 2005 en 2006 voor dat Renault constructeurskampioen werd, terwijl de vierjarige dominantie van red bull tussen 2010 en 2013 de lijst compleet maakte.

De statistieken zijn recentelijk aangevuld met podiumplaatsen voor Esteban Ocon en Pierre Gasly voor Alpine, maar overwinningen en titels lijken voorlopig nog een verre droom.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPB Images
	© XPB Images

Ferrari

Het zal geen verrassing zijn dat Ferrari bovenaan de lijst staat met een verbluffend succesratio als de altijd aanwezige F1-fabrikant. De Italiaanse renstal is de meest succesvolle fabrikant in de sport, met Ferrari-motoren die door de jaren heen veel succes hebben geboekt.

In totaal zijn er 813 podiumplaatsen gescoord met een Ferrari-motor die de auto aandreef, terwijl er 244 overwinningen zijn geboekt.

Er staan maar liefst 16 titels in de recordboeken, beginnend in 1961 en eindigend met de laatste triomf in 2008.

Wanneer komt de volgende titel voor de Scuderia?

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Max Waarom Verstappen geen enkele op zachte banden heeft gereden