Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Topontwerper Adrian Newey viert vandaag 59e verjaardag

Adrian Newey, de topontwerper van Red Bull Racing, viert vandaag zijn 59e verjaardag. Newey geldt al lange tijd als een van de beste ontwerpers van de paddock en heeft in zijn carrière al veelvuldig een winnende auto gebouwd.

Newey begon zijn carrìere in de Formule 1 in 1988 bij March F1. Zijn eerste auto was de March 881, die een stuk competitiever was dan gedacht. Het eerste succes boekte Newey bij Williams in 1992. Hij ontwierp de Williams FW14B, een doorontwikkelde versie van de FW14 die hij een jaar eerder ontwierp. Met de FW14B werd Nigel Mansell afgetekend kampioen. Bij het team van Williams had Newey het goed naar zijn zin. In totaal behaalde hij tussen 1991 en 1996 vijf wereldkampioenschappen, voordat hij overstapte naar het team van McLaren. Zijn periode bij McLaren werd vooral in het begin succesvol. Hij ontwierp in zijn tweede jaar de winnende auto, de McLaren MP4/13, waarmee Mika Hakkinen het wereldkampioenschap won in 1998.

In 1999 werd Mika Hakkinen wederom kampioen met een door Newey ontworpen auto, maar behaalde het team niet de wereldtitel. Vanaf 2006 ontwerpt Newey de auto's van Red Bull Racing en was hij tussen 2010 en 2013 zeer succesvol. De door hem ontworpen auto's haalden vier achtereen het kampioenschap bij zowel de coureurs als de constructeurs. Nadat hij tijdelijk wat meer werk op de achtergrond deed, is Newey vanaf 2016 seizoen weer op de voorgrond betrokken bij het ontwerp van de Red Bull-bolides. Komend seizoen wil Newey graag weer een winnende auto bouwen, waarin Max Verstappen of Daniel Ricciardo kampioen kunnen worden.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"