Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toppers en floppers van de Grand Prix van België

Een gigantische carambole in de openingsronde deed iedereen op het puntje van de stoel zitten, maar op de herstart na viel er verder vrij weinig te beleven in de Belgische ronde van het wereldkampioenschap. Desondanks was er genoeg stof tot nadenken om toppers en floppers aan te wijzen.

Toppers De grootste topper van dit weekend is uiteraard Sebastian Vettel . De Duitser won de race op het Ardennencircuit en liep daarmee zeven waardevolle punten in op titelrivaal Lewis Hamilton. Geen missertjes, geen hersenspinsels die hem dwarszaten en bovenal een ijzersterke Ferrari onder het achterwerk. Vettel gaat op deze manier met speels gemak zijn vijfde wereldtitel binnenhalen – Hamilton klonk na afloop van de wedstrijd als een mak schaap, de wijze waarop hij aangaf de aanval lang van tevoren te hebben ingecalculeerd zegt veel over de hedendaagse verhoudingen in de Formule 1. Je hebt het compleet in eigen hand, Seb! Een sprookje. Een andere titel kan het weekend van Force India niet krijgen. Op woensdagavond werd geroezemoesd dat de roze brigade de complete Grand Prix weleens over zou kunnen slaan omdat de inschrijving niet op orde was, zondagavond pakte Racing Point Force India haar spullen in met achttien punten achter haar naam. Er is ontzettend veel gebeurd in de afgelopen weken en de manier waarop Sergio Pérez en Esteban Ocon hun rechtervoeten lieten spreken verdient ontzettend veel lof. De Mexicaan reed bevrijd rond – hij weet overduidelijk meer dan dat de wereld op dit moment mag weten, omtrent 2019. Ocon moet zich in de kijker rijden om ook volgend jaar in de koningsklasse actief te zijn en de Fransman deed dat met verve. Heel veel bijzonders deed hij niet, maar als pak ‘m beet vijftigduizend man jouw naam staan te brullen heb je het toch goed voor elkaar. Max Verstappen ontweek de chaos bij de start om van P7 naar P5 te gaan, om gedurende de rondjes na de herstart de Force India’s in te rekenen. Valtteri Bottas was er niet, Kimi Raikkonen was er niet, Daniel Ricciardo was er niet en dus kon de Nederlander de kruimel genaamd P3 oprapen. Klasse, Max.

Floppers Als je de race van vier tegenstanders om zeep weet te helpen dankzij één actie ben je met recht de flopper van het weekend. Natuurlijk was het niet de bedoeling van Nico Hülkenberg om Charles Leclerc, Fernando Alonso, Ricciardo en Raikkonen te frustreren, maar het was precies wat hij deed in de eerste bocht. De voor Italië opgelegde gridstraf is niet meer dan terecht, tien plaatsen achteruitgaan op de startopstelling is nog een milde straf vergeleken met de wedstrijd schorsing die Romain Grosjean zes jaar geleden voor vrijwel hetzelfde vergrijp opliep. Het doet haast pijn om hem tussen het rijtje te zetten, maar om Stoffel Vandoorne heen schrijven is onmogelijk. De Kortrijkzaan stond letterlijk na elke sessie onderaan en kon niets inbrengen tegen McLaren-teammaat Fernando Alonso. Het valt oprecht te hopen voor Vandoorne dat de rijderscarroussel nog deze week in gang wordt gezet, een overstap naar Sauber zou zijn seizoen en daarmee zijn Formule 1-carrière kunnen redden. Lance Stroll moet, als we de geruchten mogen geloven, de plaats van Esteban Ocon bij Force India innemen, maar wat de Canadees in België liet zien was niet om aan te gluren. De tiener werd in kwalificatiemodus verslagen door teamgenoot Sergey Sirotkin, nota bene een rookie. Ook in de wedstrijd zelf was de Rus zijn (iets) ervarenere teammaat de baas. Stroll kan het wel (schijnt), maar laat het totaal niet zien. Zal het daadwerkelijk puur en alleen aan de wagen liggen, of zien we Robert Kubica zodra hij instapt naar de punten rijden?

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden