Tops en flops Formule 1 GP van Abu Dhabi 2018

27 nov. 2018 12:30 Jan van der Burgt 2 reacties
De laatste Grand Prix van het jaar was voor eenieder de laatste kans om nog één keer te schitteren. Een enkeling slaagde daarin, terwijl anderen door het ijs zakten.

Tops

De grootste topper van de Grand Prix van Abu Dhabi was ontegenzeggelijk Lewis Hamilton. De nu vijvoudig wereldkampioen deed wederom niks fout, iets wat zeker na de zomerstop zijn handelsmerk lijkt te zijn geworden. Hij rekende af met de vloek die ervoor zorgde dat hij na het binnenslepen van een titel geen races meer wist te winnen en besloot 2018 dan ook zegevierend. De terechte kampioen van 2018 was ook de meer dan terechte winnaar van de laatste Grote Prijs van het jaar.

De winnaar van het A-kampioenschap heette Lewis Hamilton, de winnaar van het 'B-kampioenschap' Carlos Sainz. De Spanjaard in Franse dienst liet niemand bij hem in de buurt komen in de strijd om de kruimels achter de drie topteams. Sainz liet daarmee nog maar eens zien waarom Renault de terechte nummer vier in het constructeurskampioenschap van 2018 is.

Sainz' voormalig teamgenoot Max Verstappen deed wederom van zich spreken met agressieve, maar geslaagde inhaalacties. Onder andere Valtteri Bottas en Esteban Ocon moesten eraan geloven. De dadendrang van Max Verstappen hielp hem voor de vijfde keer op rij naar het podium te rijden en de vierde plaats in het WK over te nemen van Valtteri Bottas, iets waar hij zelf overigens maar bar weinig om geeft.

© McLaren

Flops

Waar Max Vertappen in de vooruit ging, viel Valtteri Bottas kansloos terug. Achtereenvolgens zag hij Sebastian Vettel, Max Verstapppen en Daniel Ricciardo aan hem voorbijgaan, machteloos om daar iets tegenin te brengen. Het klassenverschil met Lewis Hamilton, met wie hij toch echt hetzelfde materiaal deelt, was schrikbarend groot. Zijn recente prestaties ontlokten teambaas Toto Wolff de uitspraak dat hij zich zorgen maakt over de mentale veerkracht van de Fin. Het is aan Bottas om in 2019 te bewijzen dat hij bij Mercedes wel degelijk zijn mannetje staat.

Fernando Alonso heeft jarenlang zijn mannetje gestaan, ook in minder dan slecht materiaal. De manier waarop hij er in Abu Dhabi met de pet naar gooide door ronde na ronde de chicane af te snijden alsof hij het grootste gelijk heeft, was echter een kampioen-onwaardig. Het is het soort nonchalance dat hij zeker in de tweede helft van 2018 vaker tentoonspreidde, maar waarmee de sport prima zonder had gekund.

Of de Formule 1 ook zonder Brendon Hartley kan, is aan Toro Rosso om over te oordelen. In Abu Dhabi maakte de Nieuw-Zeelander bepaald geen reclame voor zichzelf. Hij reed zijn voorvleugel kapot bij de start en wist ook in het restant van de race zijn Toro Rosso niet altijd in het rechte spoor te houden. De kans is groot dat we hem volgend jaar en in de jaren erna niet meer terug zullen zien in de Formule 1. Alexander Albon staat al in de deuropening van de Brits-Italiaanse renstal.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen