Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tops en flops GP Groot-Brittannië: potje met geluk en giftig energiedrankje

Tien van de 21 Grands Prix die op de Formule 1-kalender van 2019 stonden zijn inmiddels achter de rug. In zeven van die tien wedstrijden won Lewis Hamilton, zo ook tijdens de Britse GP. Er gebeurde echter voldoende om een artikel over te schrijven, eentje waarin de uitblinkers en tegenvallers van het weekend uitgebreid worden belicht.

Geluk, zo zegt men, dwing je af. Wat dat betreft heeft Lewis Hamilton genoeg tijd gehad om zijn persoonlijke potje geluk tot de nok toe te vullen, want na die eerste twee briljante Formule 1-seizoenen (2007-'08) had de Brit geregeld de wind tegen. Anno 2019 lijkt echter vrijwel niets Hamilton in de weg te kunnen zitten. Teammaat die 0,006 seconden rapper is in de kwalificatie? Geen probleem, goed getimede safety car op zondag. Het is misschien niet altijd even leuk om te zien, maar daarom niet minder knap of verdiend. Voor de vierde keer in vier races tijd mocht Charles Leclerc mee naar het erepodium en goed, die eerste overwinning is er nog steeds niet, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Ferrari begint zich meer en meer op wonderkind Leclerc te richten, waar teammaat Sebastian Vettel de fouten opeen stapelt. In de afgelopen drie Grands Prix was Leclerc de snelste Ferrari-coureur op zaterdag én op zondag. Bovendien was het gevecht met Verstappen er een om door een ringetje te halen. Slechts door middel van scorebordjournalistiek kan Pierre Gasly de beste Red Bull-coureur worden genoemd – teammaat Max Verstappen was wederom sneller en had zijn race ‘gewoon’ voor Gasly kunnen finishen, als Vettel zich niet had vergaloppeerd. Toch gebiedt eerlijkheid te zeggen dat Gasly eindelijk een constant snel weekend heeft afgeleverd. Op vrijdag stond hij zelfs bovenaan na de eerste training, in de kwalificatie kon de Fransman aanhaken en een evenaring van zijn beste F1-resultaat is een mooie opsteker. Allez , Pierre! Overigens gaat er een eervolle vermelding uit naar de pitcrew van de Fransman, die in recordtijd diens pitstop afwerkte: 1,90 seconden!

Flops Heeft Ferrari aan het einde van het Formule 1-seizoen 2018 toevallig de verkeerde coureur weggestuurd? Kimi Raikkonen heeft, gezien het materiaal waarmee hij het dit jaar moet doen, tot dusver een prima seizoen afgeleverd. Sebastian Vettel daarentegen krijgt het gemiddeld eens in de drie races voor elkaar om een stupiditeit te begaan. In Silverstone was het weer raak: na een zwakke kwalificatie leek de viervoudig wereldkampioen op zondag te herstellen – tot het rempedaal ineens onvindbaar was. Je kan Guenther Steiner nog zo’n toffe kerel vinden, winnen doet hij er niets mee. Steiner verklaarde voorafgaand aan de Britse Grand Prix wel vaker lastige tijden in zijn lange autosportloopbaan te hebben meegemaakt, maar slechter dan dit afgelopen weekend kan het haast niet worden. Kwalificatiewonder Kevin Magnussen kwam niet door Q1 en werd in de race aangereden door – jawel, zijn teamgenoot Romain Grosjean. Streep door beide wagens na een handjevol ronden racen. En dat in een weekend waarin Haas toch al niet positief in het nieuws kwam, want… … vrij zelden behandelen we in deze rubriek iets anders dan rijders of coureurs, maar na de wanvertoning van de hoofdsponsor van Haas kunnen we niet anders. Wat zit er in vredesnaam in dat energiedrankje? Rich Energy vestigde de aandacht meer dan eens op zich met dank aan ridicule uitlatingen over sociale media. Sommige marketingstunts kunnen prima door de beugel, maar de schijnbaar in financiële problemen verkerende titelsponsor van Haas maakt zichzelf domweg belachelijk. Clowns in de Formule 1 blijken andermaal van alle tijden.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen