© Sauber

Nieuwsoverzicht

Tops en flops van de F1 Grand Prix van Rusland

01 okt. 2018 14:00 Jan van der Burgt 1 reacties
De Grand Prix van Rusland was er één waar lang over nagepraat gaat worden. Niet omdat het zo'n succesnummer was qua actie, maar wel vanwege het sterke optreden van Max Verstappen en de teamorder van Mercedes. Het ene was top, het andere flop.

Tops

Max Verstappen
Zelfs terwijl hij van achteraan op de grid startte, kon men vooraan niet om Max Verstappen heen. Natuurlijk deed hij niet mee om het podium, laat staan om de overwinning, maar de manier waarop hij het tempo aan kop (op superoude softs!) kon volgen, was fenomenaal. Om over zijn bliksem start waarin hij in zeven ronden naar de vijfde plaats reed nog maar te zwijgen. Red Bull zal zich ongetwijfeld even achter oren hebben gekrabd waarom ze ook alweer hier gridstraffen incasseerden. Max Verstappen en Red Bull hadden het in zich om mee te strijden om de overwinning.

Charles Leclerc
We komen tegenwoordig haast superlatieven tekort om Charles Leclerc treffend te typeren. De Monegask was voor het eerst dit seizoen best of the rest achter de drie topteams. De goede kwalificatie kon je nog toeschrijven aan het feit dat de grote jongens verstek lieten gaan in het tweede kwalificatiedeel, maar de race was ontegenzeggelijk magistraal. Onzichtbaar, maar briljant. De Sauber hoort echt niet zomaar thuis op die zevende plaats, zoals teamgenoot Marcus Ericsson bewijst door als baksteen tot buiten de top tien te vallen.

Valtteri Bottas
Staat met de hakken over de sloot in het rijtje van toppers. Dat in de huiskamers vrijwel iedereen denkt 'Nee, doe het nou niet! Geef Mercedes nu eindelijk eens die dikke vinger!' neemt niet weg dat Valtteri Bottas op weg was naar een onbedreigde overwinning. De Fin klopte Lewis Hamilton op niet mis te verstane wijze in de kwalificatie (hij nodigde Hamilton in zijn snelste ronde uit tot een fout) om een dag later die marge redelijk eenvoudig te handhaven. Hamilton kwam niet op eigen kracht aan hem voorbij en dus greep het team in.

© Getty Images/Red Bull Contentpool

Flops

Mercedes
"Ah nee, man wat ziek!" We horen het Olav Mol nog roepen toen Ferrari in Oostenrijk in 2002 Michael Schumacher aan de overwinning hielp door Rubens Barrichello te sommeren aan de kant te gaan. Hoewel de teamorder van gisteren nog een stuk minder barbaars werd uitgevoerd, ontnam Mercedes de Grand Prix van Rusland alsnog haar gedroomde winnaar. Valtteri Bottas deed niets verkeerd en werd toch geslachtofferd ten faveure van Hamilton. En waarom? Om de toch al royale voorsprong van Lewis Hamilton op Sebastian Vettel nóg verder uit te bouwen. Niemand op het podium was na de race blij. Niemand. Bedankt Mercedes!

Toro Rosso
Na een viertal rondjes stonden allebei de Toro Rosso's alweer in de pitbox. Pierre Gasly en Brendon Hartley kampten allebei met remproblemen en vlogen stuurloos van de baan. Toro Rosso onderzoekt nog het exacte hoe en waarom van de dubbele uitvalbeurt. 's Nachts heeft het team immers niks meer kunnen veranderen aan de auto's en in de kwalificatie was er nog niets aan de hand. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ferrari
Deed Ferrari werkelijk iets verkeerd in Sotsji? Nee, niet dat wij hebben kunnen zien, maar verschrikkelijk goede dingen deed Ferrari evenmin. In de strijd om de beide titels geeft Ferrari meer en meer terrein prijs op Mercedes. Een paar races geleden sprak iedereen nog over Ferrari als de nieuwe dominante factor in de Formule 1. De SF71-H was niet te kloppen, zeker niet met die waanzinnige krachtbron onder de kap. Feit is dat Lewis Hamilton en Mercedes vijf van de laatste zes races hebben gewonnen. Sebastian Vettel kan daar slechts één schamele overwininning tegenover stellen. Ferrari is de grip op de titel kwijtgeraakt. Alwéér.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen