© Haas F1

Nieuwsoverzicht

'Topteams liggen lichtjaren voor op de rest van het veld'

15 aug. 2017 08:15 Ruud Dimmers 0 reacties
Gene Haas, eigenaar van het Formule 1 team van Haas F1, vindt de verschillen in de koningsklasse van de autosport schokkend groot. De top drie teams rijden in een compleet eigen klasse. Mede door een betrouwbaarheid die dicht tegen de 100% ligt blijven er alleen kruimels over voor de andere teams.

Haas: 'Achterstand van andere teams op top drie is deprimerend'

Het team van Haas F1 kent een redelijk goed tweede seizoen. De Amerikaanse renstal scoorde tot dusver 29 punten en doet goed mee in de subtop. Gene Haas is wel geschrokken van de voorsprong van de topteams, die volgens hem 'lichtjaren' voorliggen op de rest van het veld.

"Ik denk dat we twee goede coureurs hebben die beide punten hebben gescoord. Onze auto is goed, maar de donkere wolk die boven ons hangt is dat de topteams een tot twee seconden per ronde sneller zijn," laat Haas aan Autosport.com weten.

"Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom het verschil nog zo groot is terwijl we over een state-of-the-art materiaal beschikken. Afgezien van de top drie teams zit iedereen in hetzelfde schuitje. Het zijn ook de teams die zelf hun eigen auto, versnellingsbak en motoren ontwikkelen, waarmee ze een voorsprong pakken."

De voorsprong van de topteams is een probleem voor de gehele Formule 1
Gene Haas
© Haas F1

Verschillen tussen de topteams en de andere teams is niets nieuws binnen de Formule 1, maar door de technologische ontwikkelingen en gigantische budgetverschillen doen de andere teams voor spek en bonen mee. In de jaren 90 en de 00's was het voor kleinere teams als Jordan mogelijk om te stunten tijdens kwalificaties en races. Een ander probleem is dat de betrouwbaarheid van de topteams nagenoeg 100% is geworden, waardoor de dominantie nog veel zichtbaarder is.

Gene Haas heeft geen idee wat hij nog meer kan doen dan nu. De teams in de subtop zitten erg dicht bij elkaar en de verschillen tussen p7 en p18 zijn erg klein. 

"Hoe we ze bij kunnen halen? Eerlijk gezegd weet ik het niet en dat is best deprimerend. Dat is het probleem van de Formule 1. Je hebt de top drie en dan een groot en competitief middenveld. Wij zitten allemaal binnen een seconde van elkaar, er steken alleen drie teams met kop en schouders bovenuit."

"De waarheid is dat het voor iedereen buiten de top zes compleet onmogelijk is om een race te winnen."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen