Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Franz Tost

Tost sluit F1-carrière pisnijdig af: "AlphaTauri te dom om een goede strategie te kiezen"

AlphaTauri scoorde tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi vier punten. Dat was echter niet genoeg om de zevende plaats in het constructeurskampioenschap af te pakken van Williams. Teambaas Franz Tost is woedend - en dat tijdens het laatste raceweekend uit zijn carrière...

Tost Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Yuki Tsunoda werd achtste tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi, waarmee hij zijn team vier punten bezorgde. Om vóór Williams te eindigen in de ranglijst had Tsunoda echter als zesde over de eindstreep moeten komen. Franz Tost baalt van het uiteindelijke resultaat. Hij had gehoopt met een beter gevoel het vliegtuig in te stappen na afloop van zijn laatste race als hoofd van het team.

Tost legt in gesprek met Sky uit waarom het niet lukte om meer punten te scoren met de auto van Tsunoda: "Omdat we te dom waren om een goede strategie te kiezen en omdat ik talloze discussies aan de pitmuur heb gehad, waarin ik zei: haal Yuki binnen, we zijn te langzaam!"

Tosts engineers probeerden hem echter steeds gerust te stellen en zeiden: "Dat komt wel goed", doelend op het feit Tsunoda op een één-stop-strategie reed. Maar Tost had weinig vertrouwen in zijn collega's in de pitstraat... "Het is pure rekenkunde. Ik had eigenlijk meteen gezien dat het waarschijnlijk niet zou lukken", aldus het AlphaTauri-kopstuk.

"We hebben het verprutst"

Tsunoda werd uiteindelijk achtste, ruim elf seconden achter Oscar Piastri en een krappe vier seconden achter Fernando Alonso in de Aston Martin. Tost gelooft dat er meer in had kunnen zitten dan de achtste plaats. "Ik zeg nu: een zevende plaats was honderd procent realistisch voor Yuki. De zesde niet zo, omdat Perez achter ons stond in de kwalificatie en gedurende de race gewoon sneller was. Dat hij ons in zou halen hadden we ingecalculeerd."

"Maar dat Alonso ons nog inhaalde had niet mogen gebeuren. Dat is absoluut onaanvaardbaar," zegt Tost. "Aston Martin was hier in Abu Dhabi gewoon langzamer dan wij."

Tost gebruikt duidelijke woorden: "We hebben het verprutst, omdat de technici die uren achter de computer zitten, er niet in zijn geslaagd een strategie te berekenen die uiteindelijk ook werkt."

Tost is echter niet alleen negatief bij Sky. Hij prijst zijn pupil Tsunoda, die volgens hem een "zeer goede race reed", ondanks de volgens Tost verkeerd geïmplementeerde strategie. "We moeten hem gewoon een goede auto geven en de juiste strategie, dan zit Yuki erbij."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"