Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tost: 'We moeten met Tsunoda door de zure appel heen bijten'

Franz Tost wacht geduldig af op verbetering bij Yuki Tsunoda. De teambaas van AlphaTauri hoopt dat zijn geduld in 2022 zal lonen.

Franz Tost hoopt dat Yuki Tsunoda veel heeft geleerd tijdens zijn rookie-jaar in 2021. Red Bull behield het vertrouwen in de jonge Japanner na een tegenvallend eerste seizoen in de Formule 1. De AlphaTauri-teambaas hoopt dat dit vertrouwen wordt beloond in 2022. Tsunoda finishte het afgelopen seizoen sterk met een vierde plaats in Abu Dhabi, maar kende een inconsistent jaar. Halverwege het seizoen verhuisde de 21-jarige coureur vanuit Groot-Brittannië naar Italië voor meer focus, dichter bij de fabriek van AlphaTauri. Ook hielp Alexander Albon hem als een soort mentor gedurende de laatste races van het vorige F1-seizoen. Hij sloot het jaar uiteindelijk af met 32 WK-punten.

"Het zal volgend jaar zijn vruchten afwerpen"

AlphaTauri liep de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap op slechts 13 punten mis, Alpine veroverde uiteindelijk deze plaats in de WK-stand van 2021. Pierre Gasly reed een fantastisch seizoen en sleepte 110 punten voor het team binnen, ruim drie keer zo veel als Tsunoda. Tost wijst de jonge Japanner echter niet aan als de schuldige. "Natuurlijk, als je het vergelijkt had Pierre er zo'n 100 en Yuki een stuk of 20", zegt de teambaas in een exclusief interview met RacingNews365 . "Maar dat was al duidelijk aan het begin van het seizoen. Dat is de prijs die je betaalt als je een rookie in dienst neemt." De vierde plaats in Abu Dhabi geeft Tost echter een bemoedigend beeld voor 2022. "Het is een leerproces en ik denk dat het komend seizoen zijn vruchten af gaat werpen voor zowel Red Bull als AlphaTauri. We krijgen hem volgend jaar in vorm. Zodra Yuki meer en meer ervaring krijgt, zal hij meer punten gaan scoren. Maar eerst moeten we door de zure appel heen bijten, dat is nou eenmaal hoe het is."

Tost: "Gasly doet het fantastisch"

Aan de andere kant van de AlphaTauri-pitbox ging het in 2021 fantastisch. Pierre Gasly kende zijn beste seizoen tot nu toe en hoopt dit door te trekken naar 2022. Tost is ervan overtuigd dat de Fransman alles uit zijn materiaal kan halen en een consistente factor blijft binnen het team. "Ik ben meer dan blij dat hij zo ongelooflijk veel beter is geworden", aldus de Oostenrijkse teambaas. "Zijn leercurve gaat nog steeds omhoog, dat is ook belangrijk. Ik kan niet anders zeggen dan dat Pierre het fantastisch doet. Ik hoop dat we hem ook volgend jaar een competitief pakket kunnen geven, want dan staat hij altijd binnen de top zes of zeven en dat is natuurlijk belangrijk."

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"