Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toto Wolff gaat he-le-maal los voor de Netflix-camera's: "Is dit wat we willen?

In Canada liepen de gemoederen hoog op toen de teambazen samen kwamen om te praten over de veelbesproken porpoising problemen en de nieuwe regeltjes die de FIA voor het weekend had rondgestuurd. Toto Wolff zou tijdens die meeting helemaal uit zijn plaat zijn gegaan. Theater, oordeelde Christian Horner, maar een andere teambaas denkt dat het misschien helemaal niet zo verkeerd is om wat theater te hebben.

Ruim een week geleden, daags voor het begin van het Grand Prix-weekend in Canada, vaardigde de FIA een Technical Directive (TD) uit, waarin ze nieuwe regeltjes formuleerden die het porpoising tegen moesten gaan. Deze vielen rauw op het dak van vele teams, die niets moesten hebben van de handelswijze van de FIA. De autosportbond omzeilde namelijk de gebruikelijke kanalen voor regelwijzigingen en gebruikte er een TD voor, terwijl een TD louter gebruikt mag worden om bestaande regels te verduidelijken en niet om nieuwe mee te introduceren. Dat Mercedes vervolgens binnen 24 uur al wist te reageren op die regels, met behulp van nieuwe onderdelen, viel ook niet goed bij de concurrentie. Zij verdachten de Silver Arrows plots van handelen met voorkennis. Tegelijkertijd was het team van Toto Wolff een van de teams die na de GP van Bakoe hamerde op snelle veranderingen, die ze dus ook kregen. Ook daar waren de andere teams niet van gecharmeerd. Mercedes betichtte de concurrentie vervolgens van het spelen van politieke spelletjes, en tijdens een vergadering tussen de teambazen op het Circuit Gilles Villeneuve zou hij fel van leer zijn getrokken tegen de rest. De Formule 1-fans zullen dat volgend jaar ook te zien krijgen, want naar verluidt waren de camera's van Netflix, die in de paddock een nieuw seizoen van de serie Drive to Survive aan het filmen zijn, ook aanwezig. Volgens teambaas Christian Horner van Red Bull zorgden die camera's echter alleen maar voor theater van de kant van Wolff. ""Ik denk dat er een stukje theater was bij die meeting. Dus misschien, met Lewis zijn nieuwe film die eraan komt, kan hij (Toto Wolff) er wel in spelen", vertelde Horner met een lach aan de media.

Szafnauer hield zich in door de camera's

Als in gesprek met onder meer RacingNews365 een andere teambaas wordt gevraagd naar die meeting en hoe de Netflix-camera's bijdroegen aan het drama, kan teambaas Otmar Szafnauer van Alpine er wel om lachen. "Het zorgde er in ieder geval voor dat ik terughoudend was met mijn woorden!", zo brengt hij het journaille aan het lachen. "Ik weet het niet. Willen we Netflix daarbij hebben of niet? Ik herinner me de Senna-film nog, jaren geleden. Toen hadden ze ook camera's bij dat soort meetings." "Is het goed voor de fans en helpt het ons allemaal als de fans dit soort dingen beter begrijpen? Misschien. Zorgt het voor drama dat er anders niet geweest zou zijn? Ik weet het niet, dat is lastig te zeggen. Het is geen gecontroleerd experiment, want je zou dezelfde meeting moeten hebben zonder aanwezige camera's om daar achter te komen." Als het echter voor meer begrip zorgt bij de fans, als de beelden worden uitgezonden, dan kan Szafnauer er wel mee leven, zo lijkt het. "Is het goed of slecht? Ik weet het niet. Dat soort dingen, als de fans het zien en het daardoor begrijpen, daardoor komt er weer meer aandacht voor onze sport. Dat is goed."

"Meer mensen blootstellen is voor alle partijen beter"

Als RacingNew365 benadrukt dat de beelden waarschijnlijk pas in februari 2023, als het nieuwe seizoen online komt, worden gedeeld met de fans, vindt de Amerikaanse teambaas niet dat dat mosterd na de maaltijd is voor de Formule 1-fans. "Dat is alsnog beter dan het niet zien. Je kijkt inderdaad terug in de tijd als je de Netflix-serie kijkt, maar ik weet dat er mensen zijn, waarmee ik heb gepraat... Ik heb bijvoorbeeld op mijn vlucht dames ontmoet uit Chicago en Michigan, die zeiden dat ze 'corona-Formule 1-fans' waren." "Toen ik vroeg wat ze daarmee bedoelden, vertelden ze dat F1 een van de weinige sporten was op tv tijdens corona. Daar hadden ze naar gekeken, om vervolgens de Netflix-serie helemaal te kijken. Nu snappen ze de sport beter en kijk eens aan: ze reizen vanuit Chicago en Michigan naar Canada om hun Grand Prix te bezoeken!" Als dat het resultaat is, dan vindt Szafnauer het prima als de camera's aanwezig zijn bij meetings en dat het misschien voor wat meer drama zorgt. "Als dit soort dingen (de tv-camera's bij meetings, red.) helpen om dit soort mensen aan de sport te verbinden... Ik vind namelijk dat we een geweldige sport hebben, maar het was eigenlijk een heel goed bewaard gebleven geheim. Als je meer mensen blootstelt aan onze sport, dan is dat voor alle partijen beter!"

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024