Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toyota zoals verwacht aan de haal met voorste startrij 24 uur Le Mans

Voor de vijfde keer in de historie van de 24 uur van Le Mans heeft Toyota poleposition voor de legendarische endurancewedstrijd geclaimd. De #7-bolide, bestuurd door Kamui Kobayashi, Jose Maria Lopez en Mike Conway snelde in de tweede van drie kwalificatiesessies naar een tijd van 3.15,497.

De zusterbolide, de #8 van Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi, maakte het (verwachte) Toyota-feestje compleet door de tweede plaats op de startopstelling op te eisen. Het trio, uitkomende in de prestigieuze LMP1-klasse, kwam iets meer dan vier tienden van een seconden op de ruim dertien kilometer lange omloop tekort om haar teamgenoten van de eerste plaats te verdringen. Een knappe prestatie van SMP Racing's Egor Orudzhev: de 23-jarige Rus wist binnen zeven tienden van de snelste Toyota te blijven en slechts een kleine drie tienden langzamer te zijn dan de wagen van Alonso en consorten. De #17, waarin ook voormalig Formule 1-coureur Sergey Sirotkin zetelt, zal zaterdagmiddag zodoende als derde vertrekken. De Rebellions #3 en #1 eindigden respectievelijk als vierde en zesde, waar de SMP-bolide met Stoffel Vandoorne de vijfde tijd liet noteren. Renger van der Zande en zijn DragonSpeed-teamgenoten moesten genoegen nemen met de zevende tijd.

LMP2: nummer één teruggezet In de LMP2-categorie, waarin het leeuwendeel van de Nederlandse deelnemers uitkomt en er bovendien in de vorm van Racing Team Nederland een compleet team afkomstig is uit ons vaderland, ging de #28 van TDS Racing met de eerste plek aan de haal. Die bolide wordt bestuurd door drie Fransen, waaronder enkelvoudig Le Mans-winnaar Loic Duval. De #31 DragonSpeed van onder meer Pastor Maldonado eindigde o peen tweede plaats, op een kleine drie tienden van haar tegenstander. Het debuterende Graff Racing leek met een sensationele eerste positie aan de haal te gaan, voordat haar snelste kwalificatietijd werd afgenomen - Vincent Capillaire was namelijk vergeten om bij de weegbrug te stoppen. Nederlanders volgden elkaar in een rap tempo op: Job van Uitert en zijn G-Drive-collega's (waaronder voormalig F1-rijder Jean-Eric Vergne) werden vijfde in de klasse, Ho-Pin Tungs #38 Jackie Chan DC Racing-wagen eindigde op P7. Nyck de Vries, Frits van Eerd en Giedo van der Garde plaatsten hun geelzwarte Racing Team Nederland-bolide op een prima achtste plaats, wat betekent dat zij zaterdagmiddag als zestiende overall vertrekken.

GTE's: spanning tot het einde Al jaren is er op Le Mans een geweldige strijd gaande in de GTE Pro-klasse en in 2019 lijkt de spanning niet te verminderen. Na drie kwalificatiesessies was het uiteindelijk de #95 Aston Martin Vantage van de Denen Nicki Thiim en Marco Sorensen, die samen met de Brit Darren Turner rijden, die de eerste plaats veroverde. Sorensen had een 3.48,000 laten noteren, waarmee hij 0,112 seconden rapper in de rondte ging dan de #67 Ford GT van Andy Priaulx, Harry Tincknell en Jonathan Bomarito. De #63 Corvette én de #93 Porsche sloten aan binnen een seconde van de leidende bolide. Drama voor Nicky Catsburg, wiens #81 BMW sowieso al niet lekker uit de verf kwam. De Nederlander vloog er in de beginfase van het laatste kwalificatiegedeelte af en mede daardoor moet zijn MTEK-equipe genoegen nemen met een teleurstellende vijftiende plaats in de klasse, een 44ste plek overall. Jeroen Bleekemolen begint in zijn jacht op GTE Am-succes vanaf een negende plaats in de klasse. De Nederlander, die een Ford GT deelt met de draagkrachtige Amerikaan Ben Keating en het jonge Braziliaanse talent Felipe Fraga, kwam twee seconden tekort ten opzichte van de #88 Porsche die met de eerste plek aan de haal ging. De 24 uur van Le Mans begint zaterdagmiddag om 15.00 uur en wordt door zowel RTL 7 als Eurosport uitgezonden.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"