Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Twee-stopper aannemelijk voor Verstappen tijdens GP Mexico

Zoals in aanloop naar elke Grand Prix heeft Pirelli de mogelijke bandenstrategieën bekendgemaakt. Door de hoge bandenslijtage in Mexico lijkt een twee-stopstrategie de meest logische, zelfs voor de coureurs die op het medium rubber de race zullen aanvangen.

Het komt niet vaak voor dat Pirelli verwacht dat een strategie met twee pitstops voorspelt als de snelst mogelijke strategie, maar voor de Grand Prix van Mexico, die 71 ronden zal tellen, is dat wel het geval. De bandenslijtage is dusdanig hoog dat ook de coureurs die op het medium rubber beginnen waarschijnlijk zullen kiezen voor een twee-stopper, zo voorspelt Pirelli. De snelste strategie vergt volgens Pirelli een start op de medium band, waar de gehele top zes de Mexicaanse Grand Prix op zal aanvangen. Na een ronde of 20 à 23 kan een coureur switchen naar een tweede set van de medium band, gevolgd door nogmaals eenzelfde stint op het medium rubber, alvorens de race op een set van de harde compound kan worden afgesloten. De coureurs die op de zachte band starten hebben volgens de Italiaanse bandenleverancier geen andere keus dan een langzamere strategie te hanteren. Deze coureurs moeten het ongeveer tien ronden proberen vol te houden op hun snel slijtende zachte banden, waarna ze over kunnen naar de medium band. Daar kunnen ze ongeveer 25 ronden op rijden, alvorens ze de race afmaken op de hardst mogelijke compound. Mochten er coureurs zijn die hun bandenmanagement goed onder controle hebben, dan ligt er voor hen een éénstop op de loer, al meent Pirelli wel dat dit de langzaamste optie is. Deze langzaamste strategie vergt een start op de medium band, waarna er na 26 à 30 ronden wordt overgestapt op de harde band, waar de race op kan worden uitgereden. Tekst gaat verder onder de foto

Wat betreft de beschikbare banden voor de race hebben alle coureurs nog beschikking over één set van de harde band. Op beide Mercedes-coureurs na heeft iedereen eveneens een glimmende, ongebruikte set van het medium rubber. Mochten Hamilton en/of Bottas dus een tweede stint rijden op de medium band, dan doen ze dit op een set die eerder al enkele ronden onder de W10 heeft gelegen. Mocht Mercedes strategisch iets willen proberen, dan heeft het wel als enige team van de top drie teams beschikking over een hagelnieuw setje zachte banden. Het valt nog te bezien of de topteams zoals Pirelli voorspelt twee pitstops zullen maken. De kans bestaat dat het team dat na de eerste ronde aan de leiding gaat het tempo, net als in Singapore, laag zal proberen te houden, om op die manier de bandenslijtage zo laag mogelijk te houden en de optie voor een strategie met slechts één enkele stop open te houden.

Optimaal voorbereid beginnen aan de Mexicaanse Grand Prix? Luister dan hieronder naar de nieuwste RacingNews365-podcast, met Tim Coronel en Jeroen van Inkel.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi