© Mercedes AMG F1

Nieuwsoverzicht

"Tweede Amerikaanse Grand Prix moet er gewoon komen"

14 okt. 2018 16:30 René Oudman 1 reacties
Het seizoen 1982 was erg bijzonder voor wat betreft de Verenigde Staten en de Formule 1. Er werden maar liefst drie (!) Grands Prix in het land van de sterren en strepen verreden, te weten in Long Beach, Detroit en Las Vegas. Anno 2018 staat er één Amerikaanse GP op het programma, deze wordt gehouden in het Texaanse Austin.

De Formule 1 is sinds begin 2017 in Amerikaanse handen en omdat Liberty Media verschillende noviteiten wil doorvoeren, wordt al een tijdje aangenomen dat er een tweede Grand Prix in het thuisland van de nieuwe eigenaren komt. Onderhandelingen met Miami voor een stratencircuit liepen voor het seizoen 2019 op niets uit, mogelijk komt de stad in Florida voor 2020 wél op de kalender.

Volgens Mario Andretti is dat alleen maar goed voor de Amerikaanse Formule 1-fans, en kan het louter stimulerend werken. Het Circuit of the Americas, momenteel gastheer van de enige Amerikaanse GP, hoeft zich geen zorgen te maken voor concurrentie.

"Een tweede GP is wat de States nodig heeft", vertelt Andretti exclusief aan Racingnews365. "Je hebt meer nodig, niet minder! Ik ben ervan overtuigd dat het COTA tevens garen kan spinnen bij een tweede Amerikaanse GP, al lijken ze zelf wat schuchter. Dat is natuurlijk logisch: Miami ligt niet zo heel ver weg."

Andretti heeft de oplossing: "Organiseer een wedstrijd aan het begin van het jaar, die in Miami bijvoorbeeld. Zolang de races maar niet binnen een maand van elkaar worden gehouden, dan kunnen ze een bedreiging voor elkaar vormen." Dat het niet heel praktisch is om in dezelfde regio binnen korte tijd twee Grands Prix te houden, ondervond Maleisië aan den lijve. Toen het Aziatische land kort na de GP van buurland Singapore kwam te staan, verdween de aandacht snel. Anno 2018 staat de Maleisische GP niet eens meer op de kalender.

Dat er een stratencircuit bij moet komen, lijkt volgens Andretti een logische stap. "Er zijn eigenlijk geen circuits in Amerika die aan de hoge eisen van de Formule 1 voldoen, op het Circuit of the Americas en veel ovals na. Een stratencircuit zal veel geld kosten, maar het is de investering waard." Andretti is zelf overigens nog niet overtuigd van het nut van een race in Miami. "Ik zou persoonlijk voor de westkust gaan."

Haas-teambaas Guenther Steiner is het eens met de racelegende, zo laat hij blijken in zijn voorbeschouwing op de Amerikaanse Grand Prix van volgend weekend. "Het zou fantastisch zijn om een tweede Formule 1-race te organiseren in de Verenigde Staten. Ik denk dat deze er ook wel zal komen. Het duurt iets langer dan verwacht, maar het zal gebeuren", voorspelt de Italiaan met de Duitse naam.

"Een tweede race in de VS zal de eerste wedstrijd overigens niet in de weg zitten, denk ik. Er wonen genoeg mensen in de States, er zijn voldoende autosportfans en het is alleen maar goed voor de sport", meent Steiner.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen