Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Tweede Europarlementariër eist onderzoek naar negatief F1-advies Andretti

In de Verenigde Staten loopt er een onderzoek naar de gang van zaken wat betreft het negatieve advies voor de mogelijke toetreding van Andretti in de Formule 1. Nu heeft een tweede Europarlementariër geëist dat er ook vanuit de Europese Unie een onderzoek volgt.

Sprint USA Austin start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Belgische Europarlementariër Pascal Arimont diende eerder een schriftelijk verzoek in bij de Europese Commissie over de activiteiten van Liberty Media. Arimont wilde opheldering over de mogelijke overname van de MotoGP en vroeg zich daarnaast ook af of de concurrentie op een onwettelijke manier beperkt wordt in de Formule 1. 

Daarmee doelde Arimont ook op de mogelijke entree van Andretti in de Formule 1 in 2026. Nu heeft zich een tweede Europarlementariër gemeld bij de Europese Commissie over de gang van zaken omtrent de toetreding van Andretti.

Christine Anderson is Europarlementariër voor de AFD (uit Duitsland, red.) en heeft een officiële aanvraag ingediend bij de Europese Commissie op 16 oktober 2024:

Het feit dat de Formula One Group (FOG) Andretti's toetreding tot de Formule 1 afwees, ondanks dat het team de goedkeuring van de FIA had, zou kunnen wijzen op een fundamenteel belangenconflict. Bestaande teams vormen mogelijk een de facto kartel dat systematisch nieuwe concurrenten uitsluit om hun inkomsten en marktwaarde te beschermen. Deze praktijk kan de concurrentie in de Europese motorsportindustrie aanzienlijk verstoren.

Een voorbeeld van Williams illustreert de kwestie, aangezien financiële problemen tijdens de COVID-19-crisis betekenden dat het bedrijf moest worden verkocht, waarbij de familie Williams al haar aandelen moest afstaan. De hoge teamwaarden als gevolg van de afscherming van de markt maken het voor innovatieve, particuliere ondernemers als Eddie Jordan of Ross Brawn praktisch onmogelijk om in de Formule 1 te stappen of bestaande teams over te nemen.

Deze situatie heeft directe gevolgen voor de interne markt, aangezien veel Formule 1-teams in de EU gevestigd zijn.
1. Wat is, gezien deze problematische situatie, het oordeel van de Commissie over de kartelachtige structuren in de Formule 1, die de komst van nieuwe teams belemmeren en leiden tot een concentratie van teameigenaren bij grote investeerders?
2.Welke maatregelen overweegt de Commissie om te zorgen voor een eerlijker en transparanter proces voor de toetreding van nieuwe teams tot de Formule 1 en voor een breed scala aan teameigenaren?
3.Is de Commissie van plan een onderzoek in te stellen naar de gevolgen van deze toetredingsbarrières en de daaruit voortvloeiende marktconcentratie voor innovatie, werkgelegenheid en het concurrentievermogen van de motor- en autosportsector?

De Europese Commissie heeft normaal gesproken 6 weken de tijd om een besluit te nemen over de aanvraag en dus een beslissing te nemen of er wel of niet een onderzoek volgt.

Ook vanuit Amerika blijft het Department of Justice verder gaan met het onderzoek naar de Formule 1 en Liberty Media. De Amerikanen willen onderzoeken of de Formule 1 geen gesloten kartel is, waarbij andere partijen niet toe kunnen treden. Zo zal men ook onderzoeken of de F1 bijvoorbeeld een entree fee mag vragen bij het toetreden van een eventueel elfde team. Waar het onderzoek in Amerika dus al in volle gang bezig is, moet er vanuit Europa nog duidelijkheid volgen.

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking McLaren dient protest in tegen straf Norris