Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tweestrijd Verstappen en Hamilton moet zorgen voor vuurwerk in Abu Dhabi

Het Formule 1-seizoen 2019 eindigt vanmiddag Nederlandse tijd, maar niet voordat de afsluiter verreden wordt op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Een vaak fletse race, waarbij de hoop is dat de 2019-editie niet als een nachtkaars uitgaat.

Bij het ondergaan van de zon gaat dat laatste F1-race van 2019 van start. In de voorbije jaren doofde met de ondergaande zon ook het vuur bij veel Formule 1-coureurs, die in gedachten al verzonken leken bij hun naderende wintervakantie. Een race om des keizers baard, zo werd de Grand Prix vaak betiteld. Ook dit seizoen zijn alle hoofdprijzen al lang en breed verdeeld en los van een strijd tussen Renault en Toro Rosso voor de vijfde plaats in het WK, zijn er geen spanningsvelden meer te vinden. De derde plaats van Max Verstappen in het WK is nog een fraaie prijs die vergeven moet worden, maar veel waarde hecht de Nederlander er niet aan. Hij kijkt liever uit naar een rechtstreeks gevecht met Lewis Hamilton, iets dat bij de Braziliaanse Grand Prix uitmondde in een klinkende overwinning en zeer vermakelijke race. Hamilton en Verstappen kwamen elkaar dit seizoen nauwelijks tegen op de baan, maar de Grands Prix waarin ze met elkaar knokten waren uiterst vermakelijk. De doorgaans zo saaie races op de Hungaroring en in de straten van Monte-Carlo weden door beide heren verheven tot spektakelstuk. Op het circuit van Interlagos voerde Verstappen een wervelende show op, waarbij hij tweemaal de Mercedes-coureur passeerde en het Wilhelmus liet klinken - iets dat naar meer smaakt.

Yas Marina circuit kolfje naar de hand van Mercedes

Wie kijkt naar de lay-out van het circuit en de historie ziet een ijzersterk Mercedes. De afgelopen vijf edities wist de renstal de concurrentie compleet zoek te rijden en keer op keer ging de beker mee naar Brackley. Ook voor deze editie was de Duitse renstal torenhoog favoriet, maar voor het eerst in jaren doet Red Bull van zich spreken. Verstappen gaf weliswaar drie tienden toe op de poletijd, maar het was aanzienlijk beter dan zijn kwalificaties in alle voorgaande jaren. Toen kwam de Nederlander nimmer in de buurt van de eerste startrij. Hamilton liet zien dat Mercedes nog altijd het meest constante en te kloppen team is. Met name in de derde sector heerste de Brit – de bochtige sector van het circuit.

Hamilton alleen door Verstappen te stoppen

Door het wegvallen van Valtteri Bottas, wegens een gridstraf, lijkt de race uit te draaien op een tweestrijd tussen Verstappen en Hamilton. De Brit is al het gehele weekend zeer snel en liet tijdens de vrije trainingen op vrijdag de beste racepace zien. Verstappen wist in zijn Red Bull het tempo niet te evenaren, maar wist de schade te beperken tot een tijdverlies van zo’n twee tot drie tienden per ronde. Ferrari komt in Abu Dhabi iets beter voor de dag dan verwacht en liet zien dat het op de rechte stukken toch nog veel tijd weet te winnen. Opvallend, gezien alle commotie omtrent de motor van de Italianen. In de derde sector verloor Leclerc echter zes tienden op Hamilton en op vrijdag rookte de rode bolide zijn banden aanzienlijk sneller op dan de Mercedessen en Red Bulls. Op vrijdag parkeerden de beide Ferrari-coureurs hun auto in de vangrails in bocht 19, doordat de grip aan de achterzijde van de scharlakenrode bolide snel afnam. Daarmee worden de kansen van Leclerc en Vettel op een zege klein geacht. Voor de Formule 1-fans wereldwijd is het te hopen dat Verstappen in staat is om het tempo van Hamilton te evenaren en dat beide coureurs het seizoen afsluiten met een prachtig gevecht. Met vuurwerk op de baan en niet alleen het traditionele vuurwerk bij de finish, na een optocht van ruim anderhalf uur. Zorgt Max Verstappen voor vuurwerk? Luister nu de nieuwste aflevering van de F1-podcast van RacingNews365 met autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Jeroen van Inkel.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje