Uit de garage van Michael Schumacher: de prachtige Jordan 191

In de serie 'Uit de garage van Michael Schumacher' nemen we één van de vele auto's waarmee de recordkampioen heeft geracet onder de loep. We trappen af met de Jordan 191 uit 1991, de auto waarmee Michael Schumacher een stormachtig F1-debuut maakte.

Tijdens het bezoek aan Motorworld in Keulen is het onmogelijk om je pas niet nét iets langer in te houden als je voor de felgroene Jordan 191 staat. Het is de wagen waarmee Michael Schumacher in 1991 debuteerde in de Formule 1.

Vaste rijder Bertrand Gachot zat vast voor een pepperspray-incident en het management van Schumacher blufte dat de Duitse jongeling Spa-Francorchamps als zijn broekzak kende. Althans, men ontkende die aanname, Schumacher was immers een local, niet?

Eddie Jordan zal net als ieder ander de mond open hebben laten vallen van verbazing toen 'Schumi', toen nog met matje in de nek, de prachtbolide naar de zevende startpositie trainde. Een droomdebuut lag in het verschiet, ware het niet dat de wagen al na enkele meters de geest gaf.

© RN365

De Formule 1 had echter genoeg gezien. Benetton had genoeg gezien. Een race later zetelde Schumacher al in de groen-gele bolide van het team van Flavio Briatore. Rechtszaken werden vlot afgekocht en Schumacher keerde nooit meer terug achter het stuur van een Jordan.

Desondanks blikte Schumacher met een goed gevoel terug op zijn korte dienstverband bij Jordan: "De eerste tests met die auto waren ronduit beangstigend. Tegelijkertijd gaf het me een gevoel dat ik nooit eerder had gekend. De mate van downforce had ik tot dat moment nog nooit eerder meegemaakt, in Eau Rouge werd de hele auto tegen het asfalt gedrukt. Hoe dat goed heeft kunnen gaan, is me een raadsel."

Gevraagd naar het hoe en waarom van zijn waanzinnige kwalificatierondje, blijft Schumacher bescheiden: "Ik rijd in een geweldige auto, die simpelweg tot een dergelijke rondetijd in staat is."

De Jordan 191, prachtig in al haar eenvoud, prachtig vanwege het feit dat ze de wereld kennis liet maken met Michael Schumacher.

Facts & figures over de Jordan 191

Motor Ford 3.5 liter V8
Lengte 4496 mm
Breedte 2120 mm
Hoogte 965 mm
Lengte wielbasis 2898 mm
Gewicht 505 kg

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen