Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van Amersfoort: "Er is er maar één die Max Verstappen heeft opgeleid"

Max Verstappen is een Formule 1-wereldkampioen. Hij zette zijn eerste (echte) stapjes in de single seaters bij Frits van Amersfoort, waar hij zich in de kijker reed en al snel de stap maakte naar de Formule 1. Van Amersfoort hoeft echter geen complimenten, want volgens hem is het allemaal aan vader Jos Verstappen te danken dat Max nu een F1-kampioen is.

Voor Frits van Amersfoort was het ook prachtig om te zien dat zijn voormalig pupil, die in 2014 in de Formule 3 racete voor Van Amersfoort, zich zeven seizoenen later kroonde tot wereldkampioen Formule 1. Alhoewel, zien? Frits kon het niet live meemaken, zo vertelt hij in een interview met RacingNews365 . "We zaten in het vliegtuig op weg naar Dubai. We begrepen dat we aan boord voor wat bijbetalen een wifi-verbinding konden krijgen, maar die was niet sterk genoeg om te streamen. Uiteindelijk druppelde links en rechts het nieuws binnen dat hij alsnog had gewonnen, terwijl Lewis Hamilton nog vijf seconden voor lag op Verstappen toen we het vliegtuig in stapten."

Van Amersfoort bescheiden

Van Amersfoort heeft nog nooit op welke manier dan ook opgeschept over het feit dat Verstappen vroeger bij hem zijn sporen verdiende in de single seaters. Die indruk wil hij op geen enkele manier ook wekken, zo vertelt hij als we hem vragen naar zijn bescheidenheid omtrent Max. "Die bescheidenheid klopt ook", reageert hij. "Wij hebben met Van Amersfoort Racing Max voorzien van een zo goed mogelijke auto en keihard gewerkt. Ik wil nooit dat mensen de indruk krijgen dat wij Max hebben opgeleid. Er is er maar één die Max heeft opgeleid en dat is vader Jos", is Frits stellig. "Het succes dat Max bij ons gehad heeft is ook mede door Jos gekomen. We hebben in dat seizoen ook goed samengewerkt met Jos. Dan zie je wat het geworden is, dat is de realiteit. De suggestie dat ik of wij als team het opleidingsinstituut voor Max waren dat is niet waar."

De opvoeding van Verstappen zorgde voor de wereldtitel

Dat Verstappen over het natuurlijke talent beschikt, is niet gek met zulke talentvolle race-ouders, maar met alleen talent kom je er niet. Dat weet Van Amersfoort, maar Max en Jos weten dat ook als geen ander. "Als raceteam ben je afhankelijk van degene die in je auto zit. Met Verstappen hebben we het risico genomen en we hebben heel hard gepusht bij de familie Verstappen om Max bij ons onder te brengen", herinnert Frits zeg. Van Amersfoort mag dan misschien Max niet hebben opgeleid, zoals hij het zelf verwoord, maar een oog voor het talent van de Limburger had hij zeker wel. "Ik heb van het begin af aan gezegd dat hij zo goed was dat je hem meteen in een F3-auto kon zetten en dat is uitgekomen." "Het blijft echter een feit dat de coaching en de kennis van Jos in 2014 een enorme boost zijn geweest om het succes te behalen. We hebben gezien dat de opvoeding die Jos aan Max gegeven een wereldtitel heeft opgeleverd", aldus de immer bescheiden en lieve Van Amersfoort. In 2020 maakte RacingNews365 een mini-documentaire over Frits van Amersfoort: meer dan alleen de teambaas van Verstappen en Leclerc. Check de prachtige beelden hieronder.

ZVkJuSHcmME

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'