Van Amersfoort over horrorcrash Floersch: “We dachten écht dat het klaar was”

09 feb. 12:00 René Oudman 0 reacties
Dat Sophia Floersch nog leeft, mag gerust een wonder heten. De 18-jarige jongedame uit het Duitse Grünwald vloog in november van het vorige jaar dusdanig hard van de baan, dat menigeen het ergste vermoedde. Met ‘slechts’ een wervelfractuur kwam Floersch er genadig vanaf. Teameigenaar Frits van Amersfoort zag het tafereel met lede ogen aan.

Zondag 18 november 2018 is een datum die door iedereen die Sophia Floersch een warm hart toedraagt, nimmer zal worden vergeten. Tijdens de prestigieuze Formule 3-race in de straten van Macau vliegt de Duitse er ongenadig hard af – snelheden geven een top van 276 kilometer per uur aan, vlak voor Floersch onbestuurbaar tegen een steiger vol fotografen aan knalt. De Van Amersfoort Racing-bolide is door een zogenaamde sausage kerb opgewipt waardoor deze boven de vangrail klimt. Vandaag deel één van een exclusieve terugblik van Racingnews365 met Van Amersfoort: “We dachten écht dat het klaar was.”

Na de crash is het lange tijd stil rondom Floersch. De televisiebeelden tonen een wagen aan die met de kont naar achteren op de vangrail leunt, herhalingen worden er niet getoond. De oplettende kijker heeft een Formule 3-wagen zien vliegen, maar wat er precies is gebeurd – niemand die het weet. Ook in de garage van Van Amersfoort Racing heerst onduidelijkheid. “Wij beschikten over twee kleine schermpjes, die schim die iedereen zag, hebben wij niet gezien.”

In de vierde ronde van de legendarische Formula 3 World Cup op het Guia Circuit in Macau komt Floersch, rijdend in de achterste regionen van het middenveld, in contact met Jehan Daruvala. De achterwielophanging van haar wagen breekt af, waarop de jonge Duitse dame spint. Achterwaarts en zonder enige vertraging raast Floersch op de krappe rechterknik van Lisboa af – vlak voor ze de overstaande vangrail lijkt te rammen, wordt ze gelanceerd door een ‘broodjeskerbstone’. Op volle snelheid ramt ze door de hekken, om naast haarzelf ook twee fotografen en een baancommissaris te blesseren.

Op zo'n moment gaat er van alles door je heen
Frits van Amersfoort

“Ik dacht dat ik voor het eerst in mijn leven zou worden geconfronteerd met een coureur die euh…”, laat Van Amersfoort een stilte vallen, “laten we zeggen, het ergste is door mij heen gegaan. Het allerergste wat je als teambaas kan meemaken is dat een coureur die in jouw auto zit, verongelukt. Op die dag in Macau dacht ik dat dát het geval was. Dat is natuurlijk geen prettige ervaring”, zegt de Larenaar met gevoel voor understatement. “Wij dachten écht dat het klaar was.”

Een oorverdovende stilte heerst in de garage van Van Amersfoort Racing en lange tijd is het onduidelijk hoe Floersch er aan toe is. “Er kwam niemand naar ons toe”, herinnert Van Amersfoort zich. “Was het maar zo. Het enige wat wij zagen was de neus van een auto met startnummer 25, die daar boven de vangrail uitstak. Dan loop je een paar minuten te ijsberen.”

“Er kwam niemand naar ons toe. Ik had radiocontact met de wedstrijdleiding en vroeg wat er precies aan de hand was. Ze konden ons niets zeggen. Eventjes brak er een enorme paniek uit – de wedstrijdleiding van de Formule 3 is voor het merendeel Europees, waar de baanposten in Macau voornamelijk Chinees zijn. Korte tijd is er geen enkele communicatie geweest. Op zo’n moment gaat er van alles door je heen.”

Morgen (zondag) verschijnt het tweede gedeelte van Van Amersfoorts terugblik op de megaklapper van Floersch!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen