Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van daverende gevechten tot intens verdriet: de memorabele F1-momenten van 2019

Prachtige gevechten, enorme controverse en superieure overwinningen. Het Formule 1-jaar 2019 was er weer een om zo nu en dan de vingers bij af te likken.

De nieuwe frisse wind

In 2019 mocht de Formule 1 welgeteld drie nieuwe rookies verwelkomen. Lando Norris streek neer bij McLaren, Alexander Albon bij Toro Rosso en George Russell bij Williams. De drie Britten (en een halve Thai) maakten vanaf dag één een prima indruk en lieten zien dat ze niet voor niks naar de Formule 1 waren gehaald. Niet alleen op, maar ook naast de baan was het genieten geblazen. Met hun leuke karakters en jeugdige frivoliteit stalen ze bovendien de harten van menig Formule 1-fan. Samen met Max Verstappen en Charles Leclerc ziet de toekomst van de koningsklasse van de autosport er met deze drie coureurs prachtig uit.

Het gebroken hart van Leclerc

Al in zijn tweede race bij Ferrari leek Charles Leclerc zijn eerste overwinning te gaan boeken, zij het niet dat zijn motor gebreken vertoonde en hij uiteindelijk 'slechts' zijn eerste podiumplek behaalde. De troostende woorden van Lewis Hamilton waren uiteindelijk slechts een kleine pleister op een hele grote wond.

De 'meltdown' van Sebastian Vettel

Monden vielen open van verbazing toen Sebastian Vettel een straf kreeg tijdens de Grand Prix van Canada en daardoor zijn overwinning als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Via de radio was de onvrede overduidelijk, maar meteen na de race deed de Ferrari-coureur er nog een schepje bovenop. Hij weigerde zijn auto te parkeren daar waar een podiumklant dat moet doen, weigerde vervolgens naar het podium te gaan. Op die beslissing kwam hij uiteindelijk terug, zij het niet dat hij eerst nog demonstratief het bord met daarop het nummer één weghaalde bij de Mercedes van Lewis Hamilton.

Honda's eerste overwinning

Sinds het team in 2015 weer terugkeerde in de Formule 1, wel te verstaan. Op het thuiscircuit van Red Bull, in Oostenrijk, reed Max Verstappen naar zijn eerste overwinning van het seizoen en de eerste overwinning van Honda. De Japanse krachtbron hielp de Nederlander enorm op het circuit in Spielberg. Het zal de relatie tussen de twee partijen zeer goed hebben gedaan.

De geboorte van een nieuwe F1-rivaliteit

De hele wereld smulde dit seizoen van de gevechten tussen twee coureurs: Max Verstappen en Charles Leclerc. Op het scherpst van de snede gingen de Red Bull- en Ferrari-coureur met elkaar de strijd aan in Oostenrijk en Groot-Brittannië. Helaas voor de fans kwamen de twee elkaar later het seizoen niet meer tegen, als we het incident in Japan niet meerekenen, maar elke F1-fans smacht naar het volgende hoofdstuk in deze rivaliteit.

De emotionele overwinning van Leclerc

Racen was even bijzaak toen Anthoine Hubert in augustus overleed na een verschrikkelijke crash in de Formule 2. Zijn goede vriend Charles Leclerc won een dag later de Belgische Grand Prix. Zijn eerste overwinning, die hij opdroeg aan Hubert.

Ferrari wint eindelijk weer in Monza

Het was al even geleden dat de harten van de Italiaanse fans op Monza in vuur en vlam werden gezet door een Ferrari-coureur. Dit jaar was het eindelijk weer eens zo ver. Charles Leclerc, inmiddels half uitgegroeid tot een Italiaanse volksheld, overwon in een enerverend gevecht met Lewis Hamilton op Monza. Zijn tweede overwinning in de Formule 1, die zeer emotioneel was.

De knotsgekke races

De Grand Prix van Duitsland en de Grand Prix van Brazilië waren beiden knotsgek. Dat was wel terug te zien aan de uiteindelijke podiums, waar behalve twee keer Max Verstappen, ook Daniil Kvyat, Pierre Gasly en Carlos Sainz naar boven mochten komen.

De indrukwekkende Sainz

Vaak werd er getwijfeld of Carlos Sainz het in zich had mee te kunnen met de beste. Dit seizoen bewees hij echter uit het beste racehout gesneden te zijn door met afstand de beste coureur uit het middenveld te zijn. Heeft Red Bull een fout gemaakt door hem te laten gaan? Wie weet. Laten we hopen dat McLaren de komende jaren ook mee kan doen om de overwinningen, zodat de Spanjaard kan laten zien hoe hij vergelijkt met Verstappen en Leclerc.

Nummer zes voor Hamilton

Vijf titels in zes jaar tijd. Dat Hamilton een van de allerbeste ooit is, werd dit jaar maar weer eens duidelijk. Elf overwinningen in 21 races. Indrukwekkende cijfers. Michael Schumachers record komt steeds dichterbij.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden