Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van de Garde hoopt op aanblijven De Vries, geeft hem één ultiem advies mee

Nyck de Vries. Er wordt veel gezegd en geschreven over zijn prestaties en zijn stoeltje in de Formule 1. Dat stoeltje zou op de tocht staan, maar binnen Red Bull ziet Giedo van der Garde één iemand nog veel slechter presteren. Hij geeft zijn voormalig teamgenoot De Vries dan ook een welgemeend advies mee.

Giedo van der Garde hinkt op twee gedachten als RacingNews365 hem vraagt naar het presteren van Nyck de Vries in de Formule 1, niet alleen kijkend naar de voorbije Formule 1 GP van Groot-Brittannië, maar naar het hele seizoen. Want Van der Garde weet als geen ander hoe ontzettend snel De Vries kan zijn, hij maakte dat immers van dichtbij mee als teamgenoot bij Racing Team Nederland in de LMP2: "We weten met zijn allen dat Nyck echt een hele goede coureur is. Hij is mega snel. Maar op de een of andere manier komt het er niet uit", aldus de coureur die in de 6 uur van Monza afgelopen weekend door een ongelukkig getimede safety car-situatie net buiten het podium viel. "Het is jammer, want ik weet hoe goed hij is, maar heel veel anderen weten dat ook. Maar op één of andere manier past die auto hem niet en heeft Yuki Tsunoda het beter voor elkaar. En ja, Tsunoda heeft meer ervaring en kent het team beter, maar het is nu eenmaal zo dat je altijd vergeleken wordt met je teamgenoot en dat kan ongelukkig uitpakken." Van der Garde wijst naar Daniel Ricciardo als voorbeeld van die stelling. "Die werd aan gort gereden door Lando Norris bij McLaren. Maar ik vind niet dat De Vries aan gort wordt gereden", vervolgt hij. "Het is vaak wel zo dat hij in de kwalificatie op de laatste set banden net niet helemaal eruit weet te halen wat er in zit. Afgelopen weekend echter reed hij een prima, solide race, waar weinig op aan te merken valt."

Waarom Perez dan wel?

Al met al ziet Van der Garde dus wel de gevraagde opwaartse lijn, maar hij moet er wel een eerlijke 'maar' aan toevoegen: "Hij zit dichterbij Tsunoda en soms is hij ook wat sneller, alleen in de Formule 1 krijg je niet altijd de tijd en moet je direct pieken. En die pieken hebben we denk ik nog niet gezien, niet zoals tijdens zijn invalbeurt vorig jaar op Monza bijvoorbeeld. De spectaculaire manier waarop hij toen instapte, hebben we niet meer teruggezien dit jaar." Her en der wordt gesuggereerd dat De Vries zijn laatste race voor AlphaTauri reeds heeft gereden, maar Van der Garde hoopt van harte dat dat niet zo is. Mocht hij op de Hungaroring wel gewoon in de bolide zitten, dan geeft Van der Garde hem graag één welgemeend advies mee. Het is een advies dat hij hem eerder met succes in de gezamenlijke LMP2-tijd gaf . "Ga genieten, heb zo vlak voor de zomerstop plezier. Ga gewoon hard rijden en ga daarbij uit van je talent", aldus Van der Garde, die in zijn F1-tijd bij Caterham met hetzelfde bijltje moest hakken. "Mijn stoeltje stond ter discussie, maar de volgende race versloeg ik in een heel goed weekend mijn teamgenoot (Charles Pic, red.) met 20 seconden, mede omdat ik bij mezelf dacht ' f*ck it, als het dan misschien mijn laatste is'... Vervolgens ging ik die race als een malle." Overigens vindt Van der Garde de openlijke kritiek op De Vries niet chique. Niet vanuit de media, maar zeker ook niet vanuit Red Bull. "Als je Marko de dingen hoort roepen die hij roept, dan helpt dat niet. En ik denk bovendien niet dat De Vries op dit moment de slechtst presterende Red Bull-coureur is. Als je ziet wat er met de Red Bull mogelijk is, moet Sergio Perez elke race tweede worden of op zijn minst het podium pakken. Maar in plaats daarvan haalt hij voor de zoveelste keer Q3 niet. Maar hij zal bij Red Bull genoeg credits hebben om hier steeds mee weg te komen."

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024