Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Van de Grint vindt aanstaande Red Bull-update cruciaal: "Ook voor de toekomst"

Red Bull heeft het al vaker aangegeven dat ze een grotere upgrade mee zullen nemen naar Austin, maar hoe belangrijk is dat pakket nou echt? Voormalig bandeningenieur Kees van de Grint deelt in gesprek met RacingNews365 zijn verwachtingen.

Verstappen race Singapore
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het gat tussen Red Bull en McLaren lijkt steeds groter te worden, niet alleen in het constructeurskampioenschap maar ook op de baan. Waar de McLaren-bolide iedere race juist sterker lijkt te worden, komt men bij Red Bull vaak wat tekort om het tempo van de Britse renstal bij te benen. Maar als het aan de Oostenrijkse renstal ligt komt daar vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten verandering in, want er staat namelijk een grote upgrade op het programma bij Red Bull.

Maar hoe belangrijk is die upgrade en wat kunnen we er nou eigenlijk van verwachten? Kees van de Grint legt in een interview met RacingNews365 uit dat die upgrade een best grote rol kan gaan spelen, maar dat de impact van het pakket de komende tijd van andere zaken af zal hangen. "Die update in Austin zal echt wel belangrijk zijn, al wil ik persoonlijk eerst zien wat er dan precies zal verbeteren. Maar ik denk hoe dan ook dat het wel heel belangrijk zal zijn voor de toekomst."

"Maar als de verbetering die ze eventueel brengen aan de auto bij de volgende race niet het gewenste effect heeft, komt het neer op twee dingen. Vraag eén is dan of ze wel weten hoe of wat, of dat ze gewoon maar iets aan het doen zijn. Maar als de boel wel functioneert, zijn ze waarschijnlijk goed op de hoogte van wat er speelt. Dat is allemaal prima, want dan kan je de auto voor volgend jaar daar ook op baseren of in ieder geval eerder gemaakte fouten vermijden."

"Het andere ding is echter dat Red Bull best kan weten waar de problemen zitten, maar dat ze dat gezien het tijdsbestek en de kosten niet kunnen veranderen. Als het bijvoorbeeld een probleem zou zijn met de achterwielophanging, die zo gecompliceerd en integraal aan de auto is, kost het zo ontzettend veel tijd en geld om dat aan te passen. Dan kan je als team het probleem wel achterhaald hebben, maar kan je het wegens gebrek aan tijd en geld niet aanpassen." 

Van de Grint gaat er niet vanuit dat dat het probleem zal zijn voor Red Bull, maar is toch van mening dat afwachten de beste aanpak zal zijn. "Je ziet bij Red Bull dat iedere update aerodynamisch is. Dat zijn dure zaken, maar is vaak wel snel te doen. We moeten dus nog even afwachten. Als de auto in Austin dichter bij McLaren zit, is alles prima. Dan weten ze wat het probleem is en hebben ze het opgelost. Maar als ze het niet opgelost hebben, kan het of onwetendheid zijn, of iets wat simpelweg niet op korte termijn geregeld kan worden." 

Red Bull heeft, met het oog op de laatste zes races van het seizoen, dus nog een laatste eindsprint op de planning staan, maar is het dan wel zo slim om die upgrade juist in Austin te introduceren? Daar staat namelijk een sprintrace op het programma, wat het over het algemeen juist lastiger maakt om een nieuwe upgrade te introduceren en werkend te krijgen. Volgens Van de Grint hoort dat echter geen verschil te maken in het geval van Red Bull.

"Ik vind dat het niet zoveel uitmaakt of je het in Austin doet of ergens anders. Ze moeten die auto toch verbeteren, anders weten ze dat McLaren ze weer zoek zal rijden. Het is heel simpel: je upgrade werkt, of niet. Je hebt toprijders die dat gelijk merken, dus waar je de boel dan ook introduceert, het zou onzin zijn om het later te brengen. Als ze dat zouden doen, bestaat er een kans dat je alle races voor de upgrade gewoon verliest. Ze moeten dit dus wel op deze manier doen, dat is eigenlijk geen vraag. Met of zonder sprintweekend, het moet nu gebeuren."

Verschillende teams benadrukten eerder echter dat upgrades introduceren tijdens sprintweekenden het lastiger maakt om de boel te finetunen, maar dat zou volgens Van de Grint ook geen verschil moeten maken. "Mijn schatting is dat het gat nog wel meer dan een seconde is, zoals dat in Singapore was, maar daar perste Verstappen er een relatieve supertijd uit tijdens de kwalificatie. Dat kan over een ronde wel, want dan is de eer aan de rijder, maar met zo'n auto kan je niet constant op de limiet rijden. Die finetuning zorgt er dan voor dat je de laatste tiende die je nog kan winnen ergens vandaan tovert."

"Maar Red Bull heeft nog een behoorlijk gat om te dichten. Dat is op dit moment al relatief gedicht, maar daarna komt de finetuning pas kijken. Als ze met longruns binnen twee à drie tienden achter Norris zitten, heb je dat gat aardig gedicht. Maar voorlopig is juist dat gat nog te groot om al na te denken over finetunen."

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking! Renault stopt als motorleverancier in F1