Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Van der Garde: "Als Marko wat rustiger was geworden, had De Vries dat ook gekund"

Het Formule 1-seizoen begon met wat je toch best een unicum mag noemen: twee Nederlanders in de Formule 1. Dat Nyck de Vries de eindstreep uiteindelijk niet heeft gehaald, kan Giedo van der Garde best nog een beetje steken.

De Vries Silverstone
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Nederlandse Formule 1-fan zag helaas hoe Nyck de Vries na tien Formule 1 Grands Prix in 2023 zijn stoeltje al af moet staan aan Daniel Ricciardo. Zijn prestaties konden Helmut Marko en zijn mannen niet bekoren en niet voor het eerst bleek de Oostenrijker onverbiddelijk.

Maar hebben Daniel Ricciardo (en ook Liam Lawson) daarna genoeg laten zien om te bewijzen dat de keuze van Red Bull/AlphaTauri terecht was? "Een moeilijke vraag", oordeelt Giedo van der Garde in een exclusief interview met RacingNews365. De voormalig Formule 1-coureur hinkt op twee gedachten, waarbij de tweede gedachte de overhand heeft.

"Puur op papier, dan zal je zeggen ja. Maar dat is niet helemaal eerlijk. Vergeet immers niet dat de AlphaTauri aan het begin van het seizoen helemaal ruk was en dat Yuki Tsunoda daar ook niet mee overweg kon. Nyck had het zwaar en stond na een paar races al mega onder druk. We weten hoe lastig het is als Helmut Marko elk weekend roept dat het beter moet, dat het sneller moet, dat je vóór Tsunoda moet staan, omdat je nu eenmaal de teamleider zou moeten zijn. Dan knak je op een gegeven moment."

Ik weet hoe goed, hoe snel en hoe dedicated Nyck is

- Giedo van der Garde

"Dat kost een half jaar tot driekwart jaar"

Volgens Van der Garde werd De Vries ook langs een verkeerde, oneerlijke meetlat gelegd: "Het is natuurlijk niet normaal om te denken dat je nieuw in de Formule 1 in één keer zo'n team naar je toe kan trekken. Dat kost een half jaar tot driekwart jaar. Maar iedereen dacht na die ene race in de Williams (9e in Italië '22, red.) dat hij het wel even zou laten zien, maar zo werkt dat niet."

"Het is dan ook ontzettend jammer dat hij niet langer de tijd heeft gekregen", vervolgt Van der Garde. "Het is ook een jongen die soms iets langer nodig heeft om te laten zien wat hij werkelijk in zijn mars heeft en ik weet hoe goed hij echt is en bovenal hoe dedicated hij is."

AlphaTauri wist zich pas in het slot van 2023 van de laatste plaats bij de constructeurs te ontdoen met enkele fraaie puntenfinishes. Had De Vries daar ook aan bij kunnen dragen? Daar twijfelt zijn voormalig Racing Team Nederland-teamgenoot in het geheel niet aan.

"Dat denk ik wel, ja. Hij zou tegen die tijd beter in zijn ritme hebben gezeten en wellicht was Helmut Marko tegen die tijd ook wat rustiger en relaxter geweest, omdat er toch al wat punten op het scorebord stonden. En als het team wat relaxter is, ga je automatisch ook beter presteren. Je wordt meer één met de auto. Dus ik denk dat wat die jongens hebben laten zien, Nyck ook had kunnen laten zien."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren