Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Van der Garde begrijpt keuze Red Bull: "Die kans was misschien 10 procent"

Sergio Perez blijft ook in 2025 en 2026 bij Red Bull rijden. Waar velen wellicht hadden gehoopt, en gedacht, dat het team uit Milton Keynes iets nieuws wilde voor komend jaar, snapt voormalig F1-coureur en hedendaags analist bij Viaplay, Giedo van der Garde, snapt wel waarom Red Bull opnieuw bij de Mexicaan is uitgekomen.

Perez Verstappen Bahrain 2024
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Daar waar Red Bull eerder communiceerde dat het tot rond de zomerstop zou wachten met het aankondigen van zijn coureurs voor 2025, was daar afgelopen dinsdag dan toch ineens het nieuws: Sergio Perez rijdt ook in 2025 en 2026 voor het team uit Milton Keynes. Voor velen kwam deze aankondiging toch wel deels als een verrassing. Ook de timing leek vrij bijzonder. Perez had het de afgelopen races zeer moeilijk en er werd openlijk getwijfeld aan zijn toekomst bij het team.

Toch houdt Red Bull vast aan de Mexicaan, iets wat voormalig F1-coureur Giedo van der Garde wel kan begrijpen. In een interview met RacingNews365 vertelt hij dat hij snapt waarom Red Bull opnieuw voor Perez kiest. "Uiteindelijk heeft Perez het begin dit jaar gewoon goed gedaan. De afgelopen twee races waren natuurlijk niet zijn beste, maar ja, dat heeft hij er af en toe tussen zitten. Maar over het algemeen is hij gewoon een solide tweede rijder", aldus de voormalig coureur van Caterham.

Mentaliteitsverandering

Waar Perez in voorgaande jaren van de daken schreeuwde dat hij Verstappen ging uitdagen voor het kampioenschap, is de Mexicaan dit jaar verrassend stil over zijn ambities. Daar ligt volgens Van der Garde de sleutel om te presteren voor Perez: "Ik denk dat hij het kampioenschap uit zijn hoofd heeft gezet."

"Hij lijkt nu te denken: 'Ik ga het maximale eruit halen en als ik mazel heb, dan win ik een paar races en finish ik sowieso tweede in het rijderskampioenschap'," zo redeneert Van der Garde. "Ik vind het een logische keuze. Ik vind het ook mooi voor Perez dat hij daar nog twee jaar kan rijden. Hij brengt natuurlijk ook een enorme bak aan ervaring mee."

Ook denkt Van der Garde dat Verstappen een aandeel heeft gehad in de keuze om Perez binnenboord te houden. "Ik denk dat ze wel hebben gevraagd naar zijn mening. En ik denk dat hij gewoon gezegd heeft: ‘Prima, ik heb die gozer altijd in de pocket, hij is snel en doet zijn eigen ding’."

'Klap' voor Sainz

De grote verliezer van de contractverlenging van Perez is toch wel Carlos Sainz. De Spanjaard ziet langzaam maar zeker de opties bij de topteams wegvallen en zijn naam staat daar nog altijd niet tussen. Alleen bij Mercedes is er nog een kansje, maar ook daar lijkt Sainz inmiddels de strijd te verliezen, in dit geval van Andrea Kimi Antonelli.

Volgens Van der Garde was de kans sowieso klein dat Sainz opnieuw de teamgenoot van Verstappen zou worden. "Ik denk dat die kans misschien 10, 20 procent was. Uiteindelijk heeft Verstappen ook invloed op die keuze en in het verleden is natuurlijk gebleken dat die werkrelatie met Sainz, bij Toro Rosso, niet vlekkeloos was."

"Er was destijds veel onrust tussen die twee en met alles eromheen. Dat wil Red Bull absoluut niet. Gelukkig zijn er voor Sainz nog genoeg opties, maar hij komt wel steeds dichter bij het punt dat hij een keuze moet gaan maken", zo vervolgt Van der Garde.

"Audi is denk ik de meest logische keuze voor hem, ook al wordt volgend jaar dan erg lastig. Zij halen veel goede mensen binnen en ze zijn al langere tijd bezig met dat nieuwe reglement. Ook met Hulkenberg, een teamgenoot met veel ervaring, dan zit je goed", aldus de voormalig F1-coureur. Toch zou Van der Garde het jammer vinden om Sainz volgend jaar in de achterhoede actief te zien. "Als hij voor Audi kiest, wordt het volgend jaar wel schakelen. Van vechten om de overwinningen naar de absolute achterkant van het veld. Als ik Toto Wolff was, zou ik toch nog een paar keer koffie gaan drinken met Sainz. En gewoon kijken of je hem alsnog binnen kunt halen."

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Canada 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap