Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Giedo van der Garde

Van der Garde houdt deze F1-teams scherp in de gaten tijdens de testdagen

De testdagen in Bahrein staan voor de deur en dus kan het grote voorbeschouwen op het nieuwe Formule 1-seizoen beginnen. Ook al is er nog geen officiële meter gereden, Giedo van der Garde deelt in een interview met RacingNews365 zijn verwachtingen.

F1 testdagen 2024
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De launches zitten erop en het moment dat de auto's daadwerkelijk de baan op gaan, komt steeds dichterbij. Sommige teams hebben al een shakedown achter de rug, maar dat is simpelweg een test om te kijken of alle systemen op de auto werken. Woensdag om 08.00 uur barst het F1-geweld dan echt los tijdens de testdagen in Bahrein. Vanaf dat moment hebben de tien Formule 1-teams verdeeld over drie dagen 24 uur de tijd om te kijken of de nieuwe bolides doen wat de teams verwachten en of de updates echt werken.

In een exclusief interview met RacingNews365 blikt Giedo van der Garde vooruit op de testdagen en wat we daarvan kunnen verwachten. Maar eerst blikken we nog even terug op de eerste shakedowns. "Charles Leclerc was blij met de handling van de auto bij de eerste shakedown, Max Verstappen ook. Maar je rijdt niet op de goede banden, het is dan nog moeilijk in te schatten of er iets zal veranderen qua verhoudingen", zo vertelt Van der Garde.

Dan richt Van der Garde zijn blik op de testdagen in Bahrein. "Tijdens de testdagen rijdt iedereen zijn eigen programma. Met wat voor benzinelevels rijden ze en met welke banden rijden de teams? Daar kun je bijna niks uithalen. Ik denk dat je meer moet gaan kijken naar de long runs. Wie doet wat, hoe constant kunnen ze rijden, wie is daar snel en hoe het zit met de bandenslijtage?"

'Snelle tijden misschien op laatste twee avonden in Bahrein'

"Echt snelle tijden zou je misschien de laatste twee avonden in Bahrein kunnen zien, maar ik denk niet dat iedereen het achterste van zijn tong laat zien", zo vertelt Van der Garde. "Maar ik denk dat je op de laatste dag van de tests misschien wel alle updates op de auto's komen voor de race de week erop."

Is er één team waar de voormalig Formule 1-coureur veel van verwacht tijdens de testdagen? "Ik vind dat moeilijk in te schatten. Ik denk dat Red Bull er heel goed op staat, ook omdat ze al een tijdje bezig zijn met de auto van dit jaar. Ik denk dat Ferrari wel goed voor de dag zal komen. Als je puur naar de Mercedes kijkt, denk ik dat ze echt een goede stap hebben gemaakt. En het zal interessant zijn wat de impact van Red Bull op zusterteam RB is, omdat ze nu meer samenwerken. Dus die zullen ook echt wel een goede stap maken. Dus het wordt interessant. Maar Red Bull is zeker de uitgesproken favoriet."

En waar richt Van der Garde vooral zijn blik op tijdens de testdagen? "Ik ga op technisch vlak kijken naar welke onderdelen de teams hebben meegenomen. Hoe de auto's eruit zien, hoe de luchtstromen gaan, met wat voor vleugels ze rijden, welke racepace ze rijden met veel benzine aan boord en op welke banden ze dat doen. Dat is voor ons als analisten fantastisch om te zien en hier de hele dag mee bezig te zijn. Je ziet elke keer weer nieuwe snufjes op de auto", aldus Van der Garde.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs