Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Garde lovend over 'nieuwe' Verstappen-concurrent: "Dan is hij echt heel goed"

Voorlopig heeft het er alle schijn van dat Max Verstappen dit jaar zijn handen vol gaat hebben aan Charles Leclerc. Giedo van der Garde genoot van het eerste hoofdstuk van het Formule 1-seizoen in Bahrein en vermoedt dat de twee coureurs dit jaar niet voor het laatste de degens hebben gekruist.

Terwijl Max Verstappen in Bahrein de jacht opende op Charles Leclerc was Giedo van der Garde in Miami aan het nagenieten van zijn tweede plek met Racing Team Nederland tijdens de 1000 miles of Sebring. Zonde, want er had meer in gezeten, zo blikt hij kort terug op zijn race. "Het ging goed en we hadden een onwijs goede auto. We waren gemiddeld een kleine seconde sneller dan onze concurrentie, maar op wat ongelukkige momenten kregen we te maken met full course yellows. Zuur en jammer, want we hadden de race moeten winnen", zucht Giedo, die zegt met volle teugen te genieten van het racen in Amerika, nadat Racing Team Nederland deze winter de overstap maakte van het WEC naar IMSA. "Het is echt onwijs top. In Amerika racen vind ik superleuk om te doen. Old school circuits, geen bandenwarmers, hard tegen hard. Een foutje en je ligt eraf. Supergaaf om daar te mogen racen. We zijn nu twee races tweede geworden en staan ook tweede in het kampioenschap. Het doel is nog steeds om kampioen te worden", aldus van der Garde, alvorens we vooruitblikken op het aankomende Formule 1-weekend in Saoedi-Arabië.

Van der Garde enthousiast over nieuw F1-tijdperk

Van der Garde keek vol bewondering naar de eerste Grand Prix in het nieuwe Formule 1-tijdperk. "Het was een leuke race", geeft hij meteen toe als we hem naar afgelopen zondag vragen. "Het was weer anders dan anders! Opeens strijdt Ferrari mee om de overwinning en Mercedes niet meer. Dat Red Bull uitviel was natuurlijk wel een verrassing en dat had niemand zien aankomen." "Voor de eerste race en voor het nieuwe seizoen met deze regels is het mooi om te zien dat het lekker dichtbij elkaar zit, er veel verschillende filosofieën zijn en dat je toch ziet dat sommigen het goed en anderen wat minder goed voor elkaar hebben. Het veld zit redelijk dicht bij elkaar en zeker het middenveld is heel spannend. Voor een eerste race vond ik het dus een leuke en aangename Grand Prix om naar te kijken."

(Nog) geen zorgen over Red Bull

Max Verstappen-fans vragen zich natuurlijk af of het team van de Nederlander komend raceweekend terug kan slaan in Saoedi-Arabië, of dat de problemen die in Bahrein voor een dubbele uitvalbeurt zorgden het Red Bull-team ook in Saoedi-Arabië zullen achtervolgen. Van der Garde denkt dat het wel goed zit. "Het lijkt me dat de problemen opgelost zullen zijn. Of het nou een technisch probleem is of niet: ze moeten het gewoon oplossen. Voor Red Bull is het belangrijk dat ze het voor elkaar krijgen, want het zijn kleine onderdelen. De kans is groot dat ze alles gaan vervangen en niet meer tegen het probleem aanlopen. Anders zijn het kostbare punten natuurlijk." Daarmee haakt de voormalig coureur van Caterham meteen in op de volgende vraag die we hem wilden stellen. Hoe kostbaar kan dit verlies zijn voor Verstappen? Van der Garde vindt dat het nog veel te vroeg is om daar harde uitspraken over te doen. "Daar moet je nu niet naar kijken", luidt zijn stellige oordeel. "Het was pas de eerste race en natuurlijk was het jammer dat Verstappen punten, achttien punten, heeft verloren, want Ferrari en Leclerc waren gewoon te sterk. Maar goed, het zijn toch achttien punten, al is het pas de eerste race. Het kan nog alle kanten opgaan. Ik zou me er in ieder geval geen zorgen over maken, want het seizoen is nog hartstikke lang."

Max vs. Charles

Daar waar we vorig jaar week in week uit konden genieten van een titanenstrijd tussen Verstappen en Hamilton, zo kregen we afgelopen weekend mogelijk al een voorproefje op de rest van het komende Formule 1-seizoen. Het was niet Hamilton, maar Leclerc die Verstappen van zich af moest schudden. Van der Garde denkt inderdaad dat we dat dit jaar, of in ieder geval de komende tijd, nog veel vaker zullen zien. "Voorlopig wordt dat het nieuwe gevecht. In Bahrein zagen we een mooie strijd met respect voor elkaar. Het zag er geweldig mooi uit en ik denk dat het de aankomende races ook wel hét gevecht zal zijn." Alhoewel de Viaplay-expert denkt dat Verstappen dit weekend weer terug kan slaan, heeft hij louter lovende woorden over door de Ferrari-coureur die afgelopen weekend de eerste race van het seizoen op zijn naam schreef. "Leclerc is goed begonnen, maar ik moet wel zeggen dat hij altijd goed is geweest in Bahrein. Jeddah wordt echter weer een heel ander circuit waar Red Bull heel goed zal zijn. Ferrari heeft het ook goed voor elkaar, dus het gevecht tussen die twee zal er weer zijn." "Als Leclerc echter de smaak eenmaal te pakken heeft en het vertrouwen krijgt van het team, dan is het een jongen die echt heel veel kan. Ik heb hem in F2 en F3 gezien; het is echt een talent! Die gozer kan echt gas geven en is een grote concurrent voor Verstappen", aldus Van der Garde.

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen