Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Giedo van der Garde

Van der Garde onder indruk van 'raket' RB20: "Mercedes heeft toch iets goed gedaan"

De launches van de tien Formule 1-teams zijn achter de rug en dus is het tijd om daarop terug te blikken. Giedo van der Garde keek met veel interesse naar de onthullingen en hem viel ook het nodige op, zo vertelt de voormalig coureur in een interview met RacingNews365.

Van der Garde Verstappen
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Giedo van der Garde

Na een korte winter is de Formule 1 al vroeg uit de winterslaap gekomen met de spectaculaire overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari vanaf 2025. Niet veel later begon ook het 2024-seizoen met de launches. Alle tien de teams hebben de kleurstelling voor het seizoen gepresenteerd en komende woensdag, donderdag en vrijdag draaien de F1-bolides hun rondjes tijdens de testdagen in Bahrein. In een exclusief interview met RacingNews365 blikt Giedo van der Garde terug op de launches.

"Dat is altijd wel leuk, want je ziet wat de teams nu weer bedacht hebben, ondanks dat ze niet alles laten zien. Naar welke ophangingen zijn de teams gegaan, welke richting zijn ze uitgegaan? Je kijkt als analist met twee grote ogen: wat hebben ze nu weer gedaan?", zo zegt Van der Garde, die in 2013 zelf 19 Formule 1-races reed.

Welke livery is zijn favoriet? "Ik vond de Ferrari wel mooi, dat zag er strak uit. De Mercedes was een beetje saai, Red Bull meer van hetzelfde. De zwart en groene bolide van Stake F1 sprong er wel uit, in positieve zin. Mijn favoriet is toch wel de Ferrari met dat geel en wit. Het is gewoon een chique auto."

'Dat heb je totaal niet gezien'

Van der Garde ziet een aantal interessante ontwikkelingen bij de RB20 die donderdagavond werd gepresenteerd. "Het is leuk dat Red Bull de achterkant van Mercedes een beetje heeft gekopieerd. Daar was ik wel een beetje door verrast, maar dan zie je toch dat Mercedes ergens toch iets goed heeft gedaan met die auto. En bij de nieuwe auto zie je natuurlijk de inlets van de sidepods, dat zijn innovaties die je de afgelopen jaren totaal niet gezien hebt. Dan zie je dat dat team altijd een stap verder is dan de rest. Als je die auto zo ziet, dan denk ik wel dat de RB20 een raket zal zijn", zo vertelt Van der Garde.

De vraag is in hoeverre de auto's er anders uit zullen zien tijdens de testdagen in vergelijking met de wagens tijdens de launch. "Sommige wel en sommige niet. Dat vind ik ook een beetje flauw als ze een auto van vorig jaar pakken. Dat deed Red Bull bijvoorbeeld vorig jaar, nu niet. Je ziet dat Red Bull de foto's online heeft gezet, maar dat ze daarin zijn gaan fotoshoppen. Zo hebben andere teams dat ook gedaan. Bij de Aston Martin en McLaren kon je bijvoorbeeld vrij weinig zien, dat is het spelletje dat er gespeeld wordt. Dat doen ze al jaren. De voorvleugel van Mercedes is ook wel interessant. Zij hebben wat nieuws bedacht."

De winter in de Formule 1 wordt steeds korter, maar Van der Garde verheugt zich al op de start van het 2024-seizoen. "Ik vind dit soort dagen altijd leuk, als de auto's met de livery naar buiten komen en dat ik de technische dingen weer kan zien. En ik sta te popelen dat we volgende week weer aan de bak mogen", zo sluit Van der Garde af.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs