Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Van der Garde vindt Ferrari-overstap Hamilton 'gruwelijk vet': "Zorgt niet voor onrust"

Een weergaloze overstap. Zo kan de Ferrari-transfer van Lewis Hamilton wel omschreven worden. Giedo van der Garde ziet het in ieder geval helemaal zitten, zo vertelt de voormalig Formule 1-coureur in een interview met RacingNews365.

XPB 1257422 Hi Res
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Donderdag 1 februari 2024: het was een knotsgekke dag in de Formule 1. Als een duveltje uit een doosje werd bekend dat Lewis Hamilton Mercedes vanaf 2025 inruilt voor Ferrari. De zevenvoudig wereldkampioen maakte gebruik van een ontsnappingsclausule in zijn Mercedes-contract en is in de herfst van zijn carrière tóch nog in het Ferrari-rood te bewonderen. Eén man riep al veel eerder dat het zomaar eens kon gaan gebeuren en dat was Giedo van der Garde. De Nederlander vertelt in een interview met RacingNews365 dat hij wel even stond te springen.

"Ik wist natuurlijk vorig jaar al dat ze er echt mee bezig waren, ook al voor 2024", vertelt Van der Garde. "Je spreekt wat mensen, maar het bleek dat Carlos Sainz een optie had in zijn contract. Dan houdt het al snel op, want als je Sainz bent, licht je die optie uiteraard. Maar het is wel heel vet dat ze doorgeschakeld hebben naar de volgende optie en dat is natuurlijk voor volgend jaar. Toen het naar buiten kwam, dacht ik: 'kijk nou jongens, ik zeg het al driekwart jaar en eindelijk is het rond'. Ik vind het echt gruwelijk vet dat Lewis getekend heeft en heb het altijd al gehoopt. Ik wilde hem een keer in het rood zien."

Onderschatting

Van der Garde ziet de meerwaarde van de overstap, maar waarschuwt ook. De voormalig coureur vindt dat Charles Leclerc niet onderschat mag worden. "Het is een waanzinnige keuze en we zagen ineens de aandelen van Ferrari omhoogschieten. Het is voor de beide partijen heel vet, maar hij krijgt het wel zwaar met Leclerc. Je moet niet vergeten dat Charles daar nu al een paar jaar zit. Het is een jongen die heel hard gas kan geven en het team goed kent. Maar aan de andere kant is het voor Hamilton ook wel goed dat hij naar een nieuwe omgeving gaat, nieuwe prikkelingen krijgt en met nieuwe engineers gaat werken. Dus ik denk dat het voor hem een mooie uitdaging is."

Dat Ferrari en Mercedes op dit moment ongeveer hetzelfde niveau aantikken, maakt volgens Van der Garde niet uit. De Nederlander ziet het niet als een stap opzij. "Ik vind het wel een stap voorwaarts. Hij zal enorm gebrand en gemotiveerd zijn om zich van zijn beste kant te laten zien. Hij zal ook willen laten zien dat hij Leclerc kan pakken en de nummer één-positie kan veroveren binnen zo'n team. Daarom kan het een stapje omhoog zijn. Het is aan Ferrari om een kanon te bouwen."

Maar is het niet ook een risico voor Ferrari en Hamilton? Ongeluk of problemen liggen toch op de loer met twee topcoureurs in één team. "Ja en nee", stelt Van der Garde. "Als je een oud-wereldkampioen kan halen, is dat voor het merk heel goed. Ze hebben in Leclerc al een rijder die heel erg op zijn plek zit. Charles is supersnel in de kwalificatie, maar mist nog wel wat ervaring om een goede raceauto te prepareren. En Hamilton is daar natuurlijk wel superervaren in. Hij weet wel altijd het uiterste uit de auto te halen in de race en is ook goed met de banden. Ik denk dat ze elkaar heel erg goed aan kunnen vullen in waar ze sterk in zijn."

"Hamilton neemt ook heel veel informatie mee vanuit Mercedes", vervolgt de 38-jarige Van der Garde zijn verhaal. "Dat is ook een toegevoegde waarde voor het team van Ferrari. Dus ik denk dat het alleen maar een voordeel is dat ze Lewis binnengehaald hebben."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Timing

De komst van Hamilton zal voor Leclerc wellicht raar aanvoelen. De Monegask verlengde recent nog langdurig zijn contract en leek zo wel het pareltje van de Scuderia te zijn. Nu Hamilton ineens bij Ferrari komt rijden, kan Leclerc de status van eerste coureur wel vergeten. Van der Garde ziet een rol voor het management. "Ik denk dat dat goed gemanaged moet worden. Wat ik al zei, ze hebben allebei hun eigen kracht. Ik las ook dat het voor onrust zou zorgen, maar zo zie ik het totaal niet. Het is juist een ontzettende boost voor Ferrari. Teambaas Fred Vasseur kent Hamilton natuurlijk goed. Ze zijn samen kampioen geworden in de GP2 en Formule 3. Vasseur weet ook wat Hamilton kan. En ik denk dat heel Italië, maar ook de mensen in de fabriek, aan moeten staan om volgend jaar een kanon te bouwen."

Van der Garde, die zelf één jaar in de Formule 1 reed, beaamt wel dat de overstap op een apart tijdstip wordt aangekondigd. "De timing voelt vreemd. Je ziet het sneller in augustus dan nu. Aan de andere kant moeten ze soms wel als het uitlekt. Het Formule 1-seizoen moet nog beginnen en Lewis zit nog bij Mercedes. Hij moet er nog één jaar alles uithalen. Mercedes zal ondertussen denken: 'shit, hij gaat naar de concurrent, dus we moeten niet te veel informatie delen'. Het is wellicht een beetje awkward, maar het blijft megagroot nieuws."

En hoe reageert Mercedes op deze aderlating? "Het is een groot verlies. Toch hebben ze samen geweldige resultaten binnengehaald en hebben ze met George Russell een goede rijder voor de toekomst. George heeft de afgelopen twee jaar bewezen dat hij Hamilton aan kan en eigenlijk net zo snel is. Dus hij zal de duidelijke nummer één worden en Mercedes moet gaan kijken wie er op de markt beschikbaar is."

Van der Garde denkt niet dat Hamilton vertrokken is wegens de magere resultaten van de afgelopen jaren. "Nee, ik denk dat Hamilton ook achter zijn oren gaat krabben als er zo'n kans voorbij komt. Ieder kind wil gewoon naar Ferrari. Als hij de kans de afgelopen jaren niet kon pakken door omstandigheden, dan moet je het voor volgend jaar gewoon doen. Ik denk dat het voor hem een interessante move is en hij zal een geweldig contract krijgen. Soms moet je gewoon weer getriggerd worden."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Updates Dit is wat Red Bull veranderd heeft aan de RB20 van Verstappen