Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur van Daytona

Van der Zande in zak en as na mislopen Daytona-zege: "Wat klote man, jezus!"

Renger van der Zande moet voor in ieder geval een jaar een derde Daytona-zege uit zijn hoofd zetten. Het ging niet slecht met zijn team tijdens de 24 uur van Daytona van 2024, totdat zijn wagen plots stilviel en zijn race tot een einde kwam.

Daytona #01: Cadillac Racing, Cadillac V-Series.R, GTP: Renger van der Zande, Sebastien Bourdais, Scott Dixon, Alex Palou, #31: Whelen Cadillac Racing, Cadillac V-Series.R, GTP: Pipo Derani, Jack Aitken, Tom Blomqvist
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Courtesy of IMSA

Met nog iets minder dan 11 uur op de klok tijdens de 24 uur van Daytona kroop Renger van der Zande tijdens de Amerikaanse nacht voor de tweede keer achter het stuur van zijn Cadillac. In de GTP-klasse streed hij mee voor de zege van de befaamde race die na de 24 uur van Le Mans wordt gezien als de belangrijkste endurancerace ter wereld.

Zijn eerste dubbele stint ging niet bepaald lekker en door een lekke band had zijn team zelfs even op een ronde achterstand gereden, maar met dank aan zijn sterke teamgenoten Alex Palou, Scott Dixon en Sebastien Bourdais zat Van der Zande weer in de lead lap en kon hij de jacht openen op de leiding van de race.

Hij vloog meteen over het circuit, maar na een vijftal ronden was het klaar. "We hadden een bang", zo verklaart Van der Zande, wiens bolide tot stilstand kwam. Een sleepwagen bracht de Cadillac V-Series.R terug naar de pits, waar al snel duidelijk werd dat de handdoek noodgedwongen in de ring moest worden gegooid. Einde race.

Het artikel gaat verder onder de video van het moment waarop het noodlot toesloeg voor Van der Zande en zijn teamgenoten.

Een race met twee gezichten voor Renger

Na zijn uitvalbeurt verscheen Van der Zande voor de camera van Ziggo Sport. Hij baalt zichtbaar en neemt de kijker mee naar zijn race. Die begon voor hem persoonlijk dus waardeloos, maar kort voor zijn uitvalbeurt had hij de smaak nog wel even te pakken.

"Eerder vandaag deed ik een dubbele stint en ik ging voor geen meter. Ik stap nu de auto in en vlieg naar voren! Nog een paar rondjes en ik had aan de leiding gelegen, dus ik denk dat die eerste set banden gewoon niet goed is geweest."

"Ik was zo unhappy met de auto, alles wat ik probeerde werkte niet. Nu stapte ik (voor de tweede keer, red.) in de auto en mijn radio deed het meteen niet. Ik zat al te kloten en zei 'als jullie me horen leuk, maar ik hoor jullie niet'. Waarschijnlijk heb ik per ongeluk een switch omgezet, dus daar begon het al mee", zucht hij.

"Maar ik dacht 'ja gewoon gas geven, naar voren'. Ik pakte meteen een paar man, binnendoor, buitenom, heel veel snelheid zat er in de auto. Veel meer dan in de eerste stint, die ging gewoon niet. Een verkeerd setje banden of wat dan ook, maar mijn teamgenoten gingen ook gewoon hartstikke hard, dus daar lag het ook niet aan."

Artikel gaat verder onder de afbeelding

			© Courtesy of IMSA
	© Courtesy of IMSA

Zuur

Al snel werd de glimlach hardhandig van zijn gezicht gepoetst. Van der Zande baalt enorm. "Nu ging het heel goed, maar voor slechts vijf ronden, want toen stopte de auto ermee. We zijn nu aan het kijken wat het is. Het is klote, want je krijgt niet vaak een kans met zo'n auto, we deden gewoon mee voor de overwinning!"

"Ik was naar voren gereden, er waren nog twaalf uur te gaan, dus we hadden geen haast. De race wordt beslist in de laatste paar uur, dan moet je er staan. We waren erg competitief en de andere Cadillac heeft volgens mij echt een goede kans om te winnen. De rest van het veld is een beetje aan het kloten. Alle sterren waren opgelijnd om te gaan winnen."

En zo gaat Cadillac verder waar het vorig jaar was gebleven. Toen ging het ook niet altijd van een leien dakje. "Heel zuur, want we hebben al zoveel pech gehad vorig jaar. Het geluk is nog niet terug. Klote man, jezus", hekelt de Nederlander.

Tot slot vraagt Rick Winkelman al wijzend naar de hybride motor naar de oorzaak van de uitvalbeurt. Er brandt een groen licht, dus dat is het ook niet geweest, concludeert Winkelman. Een grijns verschijnt op het gezicht van Van der Zande. "Ja, klopt. We weten waar het wel aan ligt, maar we gaan het niet zeggen", zo eindigt hij met een knipoog.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zal Verstappen wederom zegevieren in Bahrein? Als de Nederlander wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse Wat nu voor Horner en Red Bull?