Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Zande over beroemde teamgenoot: "Alonso doet het ook hier heel goed"

Als iemand Renger van der Zande medio 2018 had verteld dat hij de 24-uursrace van Daytona in 2019 met een meervoudig Formule 1-wereldkampioen aan zijn zijde zou afleggen, had de Nijmegenaar waarschijnlijk een lach niet kunnen onderdrukken.

Toch is het werkelijkheid: de wagen met startnummer tien, een Cadillac DPi-V.R van Wayne Taylor Racing, wordt dit weekend bestuurd door onder meer Fernando Alonso. De 37-jarige Spanjaard is door WEC-werkgever Toyota 'uitgeleend' aan het team waarvoor Van der Zande zijn kunsten vertoont.

Voor de 24 uur van Daytona stonden slechts een handjevol testdagen ingepland, alvorens er afgelopen donderdag werd gekwalificeerd. Vandaag (zaterdag) start de legendarische race. Zodoende heeft Alonso niet bijzonder veel kilometers kunnen maken in de wagen die hem tot voor kort onbekend was. Van der Zande erkent dat de Spanjaard zich rap aan heeft gepast. "Fernando doet het gewoon erg goed", meldt Van der Zande aan Racingnews365 vanuit Daytona. "Er is heel weinig rijtijd, daar moet je als coureur een beetje aan wennen. Het is typerend voor het Daytona-weekend dat je voorafgaand aan de race niet veel aan rijden toe komt. Ik heb zelf bijvoorbeeld maar een rondje of twaalf kunnen rijden in de vrije training, en de helft daarvan was ook nog op een half natte baan!" Alonso stond in de Formule 1 bekend als een harde werker, iets wat Van der Zande onderstreept. "Tijdens de engineersbriefings hier bij Wayne Taylor Racing is Fernando zeer betrokken. In korte tijd is hij al one of the guys geworden", lacht de Nijmegenaar. "Al met al is het gewoon heel goed." Van der Zande, Alonso en teammaten Kamui Kobayashi en Jordan Taylor vangen de Daytona 24 vanaf een zesde startplaats aan. De Mazda van Oliver Jarvis, René Rast, Timo Bernhard en Tristan Nunez begint vanaf de eerste plek. De Daytona 24 begint om 20.00 uur Nederlandse tijd en finisht logischerwijs precies een dag later.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"