Van Kalmthout besluit titelwinnend seizoen met tweede plek

03 sep. 2018 09:26 René Oudman 0 reacties
Met de zaterdag gewonnen titel op zak mocht Rinus van Kalmthout zondagavond (Nederlandse tijd) het Pro Mazda-veld aanvoeren in de laatste race van het jaar. De Nederlander had zich voorgenomen de jaargang te besluiten met een overwinning, maar concurrent David Malukas stak daar op de Portland International Raceway een stokje voor. Desalniettemin finishte nieuwbakken kampioen Van Kalmthout op een keurige tweede plaats.

Rinus VeeKay had de als tweede vertrokken Malukas al in de eerste bochtencombinatie langszij zien schieten. "David reed met wat minder downforce en bovendien blokkeerden mijn wielen bij het aanremmen. Een tweede plek is desondanks een prima manier op het seizoen te besluiten."

Van Kalmthout kan terugkijken op een uiterst succesvol seizoen, met name de tweede helft van het Pro Mazda-kampioenschap van 2018 was om door een ringetje te halen. Nadat VeeKay (17) de eerste twee wedstrijden van het jaar, beide gehouden op het stratencircuit van St. Petersburg, wist te winnen, kwam de klad erin. In de zevende opvolgende wedstrijden na de seizoensouverture kwam de jongeling niet verder dan één enkele derde plaats.

Vanaf het treffen in Toronto werd de gaskraan echter stevig opengedraaid. Van Kalmthout won in de Canadese metropool beide wedstrijden, iets wat hij twee weken later op de Mid-Ohio Sports Car Course dunnetjes over deed. Vorig weekend zegevierde de Hoofddorper voor de vijfde achtereenvolgende keer en won hij bovendien zijn eerste ovalrace, dat was op Gateway Motorsports Park. Door zijn twee tweede plaatsen in Portland heeft de 'rookie' in de Pro Mazda-serie het kampioenschap gewonnen met een zeer ruime voorsprong op naaste belager Parker Thompson.

Het winnen van de Pro Mazda-titelstrijd levert Van Kalmthout niet alleen een hoop lof op, hij kan tevens rekenen op een scholarship van bijna achthonderdduizend dollar. Deze mag de Nederlander inzetten om volgend seizoen over een zitje in de Indy Lights-klasse te beschikken.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen