Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
IndyCar Series

Van Kalmthout komt net tekort voor zege in Freedom 100

In een spectaculaire editie van de Freedom 100, de Indy Lights-wedstrijd die daags voor de Indianapolis 500 wordt verreden, is Rinus van Kalmthout als derde over de streep gekomen. De 18-jarige, die vertrok vanaf P7, vocht gedurende de complete race mee om de kopposities. Oliver Askew ging met de overwinning aan de haal.

Na een ietwat teleurstellend kwalificatieresultaat leek het een lastig verhaal voor Rinus VeeKay, zoals hij in de Verenigde Staten wordt genoemd, te worden. De monteurs van het Juncos-team wisten na de tijdtraining echter het euvel, dat in de turbo bleek te zitten, te verhelpen.

In de beginfase van de veertig ronden tellende race wist Van Kalmthout zich in rap tempo een weg naar voren te banen. Geheel zonder geluk ging dat niet: de jonge Nederlander kon ternauwernood een spinnende David Malukas ontwijken. De achteropkomende Chris Windom klapte echter vol tegen de draaiende wagen van Malukas aan, waarop het tweetal hard en hoog de muur in vloog. Vanwege de vele brokstukken werd de wedstrijd kortstondig stilgelegd.

Na de hervatting had Van Kalmthout het mes tussen de tanden. Concurrenten werden stuk voor stuk in het nekvel gegrepen - na twaalf rondjes lag de Noord-Hollander op de eerste plaats. Een prachtig slipstreamgevecht met de ervaren Ryan Norman en diens Andretti-teammaten Askew en Robert Megennis ontvouwde zich. Het viertal deed lange tijd aan stuivertje wisselen, tot Askew eventjes terugviel.

Een briljante slotfase bracht de rivaal van Van Kalmthout, die hem in 2017 nog af had getroefd omwille van het USF2000-kampioenschap, terug in de kopgroep. Na een late neutralisatie kreeg Askew het voor elkaar om Van Kalmthout in te halen, om teammaat Norman op de Yard of Bricks te verslaan. Het verschil tussen beide Andretti-collega's bedroeg uiteindelijk slechts zeven duizendsten van een seconde.

Kort achter het tweetal kwam Van Kalmthout nipt als derde over de streep, hij wist Toby Sewery van het lijf te houden. De jonge Nederlander is zijn leidende positie in het Indy Lights-kampioenschap kwijt aan Askew, de Amerikaan scoorde met dank aan zijn Freedom 100-zege liefst 45 punten voor het kampioenschap, waardoor zijn totaal op 190 komt. Van Kalmthout heeft er elf minder.

Het Indy Lights-kampioenschap wordt over vier weken vervolgd, het legendarische circuit van Road America is dan gastheer van twee wedstrijden.

Voorspel en win

Powered by

Gaspedaal.nl
Voorspelgame image met logo 1530

Wie wint de Grand Prix van Monaco 2019?

Speel mee en win een race-arrangement op Zandvoort t.w.v. € 435, aangeboden door Gaspedaal.nl

Speel mee

Het voetbalseizoen wordt zaterdag afgesloten met de Champions League finale

Wie wint de Champions League finale: Inter Milan of Manchester City? Win bij Unibet 100x jouw inzet als jouw favoriet wint!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 100x jouw inzet!

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking FIA en F1 willen actie ondernemen na noodkreet Verstappen