Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van Lennep: "Hamilton is zeven keer op halve kracht wereldkampioen geworden"

Voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep geniet van de strijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Hij ziet dat de Brit nog steeds in een net wat snellere wagen zit, maar merkt tegelijkertijd dat de zevenvoudig kampioen eindelijk eens echt moet werken voor zijn geld.

Van 1971 tot en met 1975 was Gijs van Lennep actief in de Formule 1, waarin hij in totaal tot tien Grand Prix-weekenden kwam. De beste Nederlandse coureur uit de twintigste eeuw, tegenwoordig fervent golfer, kijkt nog steeds met de grootste interesse naar de Formule 1. Afgelopen weekend zag hij hoe landgenoot Max Verstappen zijn ellebogen gebruikte in de eerste bocht van de race om concurrent Lewis Hamilton te verschalken. "Zo hoort het ook!", jubelt Van Lennep in een interview met RacingNews365 . Hij zag hoe Hamilton in de ankers moest en genoot met volle teugen. Hij hoopt dat Verstappen dit seizoen op meer van dit soort momenten het verschil kan maken. "Dat hoop ik echt, maar hij moet natuurlijk ook zorgen dat hij niet uitvalt, want dan ben je eigenlijk al gezien." "Die Mercedessen gaan ook niet stuk", vervolgt hij. "Max en Lewis moeten elkaar er ook niet af rijden! Dat heb je in het verleden ook wel eens gehad. Senna en Prost waren dat", zo doelt de Le Mans-winnaar van 1971 op de titelstrijd in 1989 en 1990. "Die gingen gewoon samen rechtdoor het grind in en dan dacht er een 'dan heb ik het wereldkampioenschap gewonnen!' Dat kan allemaal gebeuren, maar zo ver is het nog niet." Het is in ieder geval razendspannend, maar Van Lennep merkt op dat Mercedes haar rivaal Red Bull weer heeft ingehaald. "Kennelijk zijn zij weer iets verder, maar het luistert heel nauw. Zo lang Max een paar duizendsten van een seconde kan winnen... Aan het begin van het seizoen had Verstappen de betere racepace, maar nu Mercedes al. Zo vlug gaat het. Daarom moet Verstappen in Monte Carlo winnen, dat is wel een baantje voor hem, al is hij daar natuurlijk wel al een paar keer gecrasht", herinnert de 79-jarige voormalig coureur zich. Interview gaat verder onder de afbeelding .

In Spanje was het dus Hamilton die aan het langste einde trok door een slimme strategische zet van Mercedes. Als Red Bull-teamgenoot Sergio Perez dichter in de buurt van zijn teamgenoot had gereden, had die superieure strategische zet mogelijk voorkomen kunnen worden. Van Lennep merkt op dat de Mexicaan, net als zijn Finse Mercedes-concurrent Valtteri Bottas, vooraan het veld een grote rol kan gaan spelen in de titelstrijd. "Als zij echt meerijden, dan kunnen de teams hen van alles laten doen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar dan moeten ze daar wel toe in staat zijn", oordeelt Van Lennep, die merkt dat dat in ieder geval op dit moment nog niet het geval is. "We hebben nu een race tussen twee auto's, en dat zijn ook de twee beste coureurs die er bestaan. Er zijn een hoop goede coureurs hoor, maar slechts twee echte. Het blijkt maar weer dat de beste coureurs in de beste auto's zitten." Het feit dat Red Bull eindelijk een goede auto heeft gebouwd voor Verstappen, zorgt ervoor dat Hamilton volgens Van Lennep eindelijk eens echt moet werken voor zijn geld. "Hij is zeven jaar op halve kracht wereldkampioen geweest en nu moet hij er echt voor rijden. Max is minimaal net zo goed als Hamilton, maar kennelijk zit de Red Bull-coureur toch niet in de beste auto." "Het was altijd relatief makkelijk voor Hamilton, maar nu moet hij er echt voor rijden. Een paar races geleden was hij zelfs moe! Zo had ik hem nog nooit gezien. Het is fantastisch, het gaat om millimeters en het gaat om foutloos rijden. Dat moeten ze nog twintig races volhouden", aldus de hoorbaar genietende voormalig coureur. Interview gaat verder onder de afbeelding .

Van Lennep ziet tot slot twee factoren die uiteindelijk de doorslag zullen geven in de titelstrijd. De eerste? "Geluk! Daar gaat het puur op neerkomen", redeneert hij. Een eventuele psychologische strijd tussen Verstappen en Hamilton, kan die misschien invloed hebben op de titelstrijd? Van Lennep betwijfelt het. "Die jongens zijn keihard. Zodra er iets gebeurt, dan blijven ze kalm en rustig." "Dat doen deze twee jongens buitengewoon goed. Dat zie je ook aan Perez; die wil zo graag mogelijk en zo nodig bij Max in de buurt zitten, maar hij heeft er wat moeite mee. Wat heeft die jongen wel al niet fout gedaan? Gespind, in het grind gezeten, van alles. Dan kan je zien dat hij niet zo goed is." Een vloek heerst er niet op het tweede Red Bull-stoeltje, vertelt Van Lennep als we hem daar naar vragen. "Nee hoor, dat is alleen maar omdat Verstappen zo goed is. Kijk ook naar Bottas in zijn Mercedes. Hij kan in de training superhard rijden, soms het hardst van allemaal, maar in de wedstrijd schiet het niet altijd op", lacht hij. "Wat prachtig is het toch. Mens en machine samen", glundert Van Lennep. "Maar ook de toppers zijn menselijk", zo belandt hij bij de tweede en laatste beslissende factor aan. "De toppers zijn ook gewoon menselijk, zij maken ook fouten. Hamilton en Verstappen maken allebei fouten, maar degene die de minste fouten maakt dit jaar, die zal het verst komen. We krijgen nog negentien verschrikkelijk spannende wedstrijden. En nogmaals: wie het meeste geluk heeft, die wint."

Viaplay
x
Coronel Diep onder de indruk na onthulling Verstappen: "Ga dan met één oog dicht rijden!"