Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Van Maleisië tot Duitsland: deze Verstappen-circuits verdwenen de afgelopen jaren van de F1-kalender

Wat hebben de voormalige Grands Prix van Duitsland, Maleisië en Frankrijk met elkaar gemeen? Ze staan (spijtig genoeg) allemaal niet meer op de F1-kalender. Dat is overigens niet de enige gemene deler - Max Verstappen wist zowel de laatste editie van de GP van Maleisië, Frankrijk als Duitsland te winnen. RacingNews365 neemt je mee terug in de tijd.

XPB 1162414 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen is met zijn leeftijd van 26 jaar nog altijd een jongeling te noemen, maar 'the next best thing' is hij inmiddels al lang niet meer. De Limburger is een ervaren coureur met maar liefst drie Formule 1-wereldkampioenschappen op zijn cv.

De afgelopen seizoenen leek een overwinning voor Verstappen wellicht een gebruikelijk iets, maar er was een tijd dat dat anders was. In de periode van 2016 tot en met 2020 kwamen zeges verre van uit de lucht vallen voor de Nederlander. Vaak was een Mercedes-misstap de sleutel tot succes voor Verstappen, omdat de Zilverpijlen simpelweg sneller waren dan Verstappens Red Bull. Maar áls Verstappen een kans(je) kreeg, greep hij die ook met twee handen aan. Het is typerend voor die periode dat Verstappen meermaals de laatste editie van een Grand Prix wist te winnen, om te beginnen met die van Maleisië in 2017.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

GP Maleisië 2017

Menig F1-fan zal zich Verstappens eerste F1-overwinning in Spanje nog herinneren. Maar die tweede, waar was die ook alweer? In Sepang, Maleisië. Op 1 oktober wist de toen pas negentienjarige Nederlander zijn tweede zege binnen te slepen. Lewis Hamilton startte vanaf poleposition op het circuit waar hij een jaar eerder de wereldtitel verloor aan Nico Rosberg. Verstappen vertrok vanaf P3, maar toonde in zijn RB13 betere snelheid dan Hamilton in diens Mercedes. Na verscheidende rondes haalde de Limburger zijn Britse rivaal in en reed hij foutloos naar de overwinning. Dié race op 1 oktober 2017 is vooralsnog de laatste GP van Maleisië geweest.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

GP Duitsland 2019

De laatste Grand Prix van Duitsland werd verreden in de zomer van 2019. En hoewel het zomer was, regende het een groot deel van de race pijpenstelen in Hockenheim. Verstappen vertrok vanaf de tweede stek, wist alle ellende tijdens de openingsfase te vermijden en sloot aan achter polesitter Hamilton. Na verloop van tijd greep de Red Bull-rijder de leiding. Dat terwijl verschillende coureurs - waaronder rivalen Hamilton, Valtteri Bottas en Charles Leclerc - de fout in gingen of zichzelf elimineerden op een spekglad Hockenheim. Verstappen stond de leidende positie niet meer af en won de race, ondanks een spin toen hij met koude mediums op een halfnat circuit reed.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

GP Frankrijk 2022

Verstappen won veel in 2022, maar kreeg zeker niet iedere overwinning cadeau. Zeker vóór de zomerstop moest hij hard werken voor zijn centen - op sommige circuits was de Ferrari F1-75 simpelweg sneller dan de RB18.

Ook op Paul Ricard was dat het geval. Polesitter Charles Leclerc leidde de race enige tijd, maar na een onvergeeflijke stuurfout eindigde hij zelfstandig in de muur. Verstappen, die kort achter de Monegask reed, nam de leiding over en bezorgde zichzelf een feilloze overwinning. Na 2022 verdween de Franse Grand Prix van de kalender.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Noemenswaardige vermeldingen

Helaas waren Sepang, Hockenheim en Paul Ricard niet de enige circuits die van de kalender verdwenen. Meerdere Grands Prix verloren hun plekje op de agenda de afgelopen jaren. Hoe presteerde Verstappen tijdens de laatste edities van die races? Je leest het in de onderstaande tabel.

De GP van Stiermarken (Red Bull Ring, 2021) en de GP ter ere van het zeventigjarig bestaan van de de F1 (Silverstone, 2020) zijn niet meegenomen in onderstaand schema, daar deze werden verreden op de lay-outs waar de F1 jaarlijks haar rondes rijdt.

Verdwenen Grands Prix in de Formule 1

'Verdwenen' Grand Prix Laatste race Finishpositie Verstappen Opmerking
Maleisië 2017 1 n.v.t.
Duitsland 2019 1 n.v.t.
Italië (Mugello) 2020 DNF Eenmalig event i.v.m. coronapandemie
Eiffel (Nürburgring) 2020 2 Eenmalige terugkeer i.v.m. coronapandemie
Bahrein (Sakhir, alternatieve lay-out) 2020 DNF Eenmalig event i.v.m. coronapandemie
Portugal 2021 2 Organiseerde twee keer een race i.v.m. coronapandemie
Rusland 2021 2 n.v.t.
Turkije 2021 2 Terugkeer van twee races i.v.m. coronapandemie
Frankrijk 2022 1 n.v.t.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld