Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Van Schumacher tot Coulthard: deze coureurs beleefden tragische ongevallen buiten de baan

Deze week is het precies tien jaar geleden dat Michael Schumacher ernstig letsel opliep met een skiongeluk in de Franse Alpen. De Duitser is echter niet de enige die een heftig ongeval meemaakte buiten het circuit: het gebeurde meerdere coureurs. Sommigen kwamen met de schrik vrij, anderen niet...

XPB 4803 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

In 2012 zette Michael Schumacher een punt achter zijn autosportcarrière nadat hij jarenlang week in, week uit zijn leven waagde op het circuit. Lang genoot de Duitser niet van zijn pensioen: slechts een jaar naderhand maakte hij een tragisch skiongeluk mee in de Franse Alpen. De zevenvoudig wereldkampioen liep hersenschade op en zijn leven veranderde voorgoed.

Schumacher is echter niet de enige coureur die na - of tijdens - zijn autosportcarrière een onfortuinlijk ongeval meemaakte: het overkwam meerdere grootheden. Bijzonder, gezien het feit dat al deze personen bijna wekelijks hun leven waagden met hun beroep en op een andere manier (bijna) aan hun einde kwamen. RacingNews365 zet de noemenswaardigste gebeurtenissen op een rijtje en staat stil bij de coureurs en hun nabestaanden.

Ken Block (sneeuwscooter, 2023)

Rallylegende Ken Block maakte decennialang furore met zijn optredens in de racerij en met knotsgekke stuntvideo's. Daar kwam abrupt verandering in op 2 januari, eerder dit jaar.

De 55-jarige Block zat op zijn sneeuwscooter en probeerde van een steile helling af te dalen. Om onbekende redenen verloor de Amerikaan de controle over zijn voertuig. De sneeuwscooter gleed weg onder hem, steeg de lucht in en belandde uiteindelijk bovenop Block. Naar verluidt was de coureur al overleden toen de hulpdiensten hem aantroffen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Alex Zanardi (handbike, 2020)

Voormalig F1- en CART- (IndyCar) coureur Alessandro Zanardi kwam in 2001 met de schrik vrij na een zeer zware crash op de Lausitzring. Tijdens een CART-race botste hij met rivaal Alex Tagliani. De Canadees reed met 320 km/h in op Zanardi, die spinde bij het uitrijden van de pitstraat. Als gevolg van de crash werden Zanardi's benen geamputeerd. De Italiaan vocht zich terug en reed later nog verscheidene malen in verschillende raceauto's.

Na zijn loopbaan in de racerij startte Zanardi een carrière in de wielersport. Tijdens de Paralympische Zomerspelen van 2012 won hij meerdere gouden medailles en ook in 2016 won hij op zijn handfiets.

In 2020 raakte Zanardi zwaargewond door een aanrijding met een truck. De Italiaan deed op zijn handbike mee aan een liefdadigheidsestafette. De oud-coureur overleefde het incident, maar hield er zwaar hersenletsel aan over.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Colin McRae (helikopter, 2007)

Colin McRae, één van de meest befaamde rallyrijders aller tijden, verloor zijn leven buiten de autosport. De man uit Lanark maakte op 15 september een recreatieve helikoptervlucht samen met zijn zoon en twee familievrienden. Ter hoogte van zijn geboorteplaats stortte het toestel neer. Alle inzittenden kwamen om het leven.

Een onderzoek naar het fatale ongeval concludeerde op 6 september 2011 dat McRae schuldig was aan een vermijdbaar helikopterongeluk dat leidde tot zijn dood en de dood van zijn passagiers. Sheriff Nikola Stewart verklaarde na het zestien dagen durende onderzoek dat McRae bezig was met "onnodig en onveilig" vliegen op lage hoogte op het moment van de crash, en dat McRae als privépiloot ongekwalificeerd en ongetraind was om op zo'n hoogte te vliegen. Ook bleek dat McRae's vlieglicentie was verlopen in 2005 en zijn 'geldige typegoedkeuring' voor de helikopter verliep in maart 2007.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

David Coulthard (vliegtuig, 2000)

Een andere Schot die een heftig ongeval meemaakte met een luchtvaartuig, was David Coulthard. Het voorjaar van 2000 begon fantastisch voor de coureur. Op 23 mei won de Schot zijn thuisrace op het circuit van Silverstone. Mede dankzij die overwinning stond hij tweede in het kampioenschap en hoopte hij teamgenoot Mika Häkkinen en Ferrari-rivaal Michael Schumacher uit te kunnen dagen om de wereldtitel.

Negen dagen later kreeg dat prachtige voorjaar van DC een heel andere wending. De toen 29-jarige Schot vloog op 2 mei van Zuid-Engeland naar Nice (Frankrijk). De reis begon rustig, maar daar kwam verandering in naarmate de vlucht vorderde. Te midden van de vlucht begaf één van de motoren het en moest het vliegtuig een noodlanding maken. Het toestel crashte in Frankrijk. De twee piloten kwamen om het leven. Coulthard, diens trainer en zijn toenmalige verloofde kwamen met de schrik vrij. Slechts vijf dagen later kwam Coulthard als tweede over de eindstreep tijdens de Grand Prix van Spanje.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Didier Pironi (1987, powerboat)

Evenals Zanardi, maakte ook Didier Pironi zowel op als buiten het circuit een heftig incident mee. De Franse autocoureur crashte in 1982 zwaar tijdens de vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De hevige verwondingen aan zijn benen betekenden het einde van zijn F1-loopbaan.

Pironi vond zijn geluk in het powerboat-racen en stierf in het harnas. In augustus deed hij mee aan een race in het Verenigd Koninkrijk. De boot die bestuurd werd door de Fransman werd gelanceerd door een flinke golf en belandde op zijn kop. Pironi, alsmede een goede vriend en een journalist kwamen om het leven.

Na Pironi's dood beviel zijn vriendin van een tweeling. Om haar overleden partner te eren noemde ze haar ene kind Didier. Het andere kind kreeg de naam Gilles, verwijzend naar Gilles Villeneuve, die in 1982 overleed tijdens de Grand Prix van Zolder. Villeneuve was ten tijde van zijn overlijden teamgenoot van Pironi.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'