Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Vandaag dertig jaar geleden: Senna's bijzondere, laatste F1-zege

Op zondag 7 november 1993 won Ayrton Senna de GP van Australië in een ondermaats presterende McLaren, klaarde hij de lucht met aartsrivaal Alain Prost én trad hij op met Tina Turner. RacingNews365 blikt terug op die magische dag in Adelaide.

Senna Adelaide 1993 Racing News365
Special
Naar nieuwsoverzicht © Photo4

Vandaag is het exact dertig jaar geleden dat Ayrton Senna de seizoensafsluiter van het Formule 1-seizoen 1993 won. Senna's optreden in Adelaide, Australië was tevens de laatste keer dat de Braziliaan een podiumplaats scoorde, punten pakte of überhaupt een race finishte. RacingNews365 blikt terug op dát memorabele weekend in Down Under.

Het F1-seizoen van 1993 staat bekend om twee zaken: Alain Prost werd, na een sabbatical, voor de vierde keer wereldkampioen en Senna verraste man en macht met een verbazingwekkende openingsronde op het verregende circuit van Donington Park, waarbij hij al zijn directe concurrenten inhaalde. Eén moment is wellicht net zo bijzonder, maar altijd wat onderbelicht gebleven: Senna's laatste overwinning in de Formule 1.

			© Photo4
	© Photo4

Williams vs McLaren

Senna deed wat hij kon gedurende het complete seizoen. De McLaren MP4/8 waar de Braziliaanse coureur zijn rondjes in reed was echter niet opgewassen tegen de Williams FW15C van aartsrivaal Alain Prost en diens teamgenoot Damon Hill. Senna moest het doen zonder elektronische wielophanging, een component dat de Williams-bolide vliegensvlug maakte.

Ondanks dat Senna de competitie aanging met minder materiaal, haalde hij weekend na weekend het onderste uit de kan. In een ondermaats presterende McLaren legde hij Prost regelmatig het vuur aan de schenen; zo ook tijdens de laatste Grand Prix van het jaar in Adelaide.

Senna behaalde zijn eerste poleposition sinds de Grand Prix van Canada in 1992, en doorbrak daarbij een reeks van 24(!) opeenvolgende poles voor Williams. Het was de eerste keer dat jaar dat een ander team dan Williams op de eerste startplaats stond. Prost vergezelde zijn rivaal op de eerste startrij.

Ondanks dat Senna de snelste was in zijn door een Ford V8 aangedreven McLaren, was hij op het 890 meter lange Brabham Straight zo'n 15 km/u langzamer dan de door een Renault V10 aangedreven Williams van Hill - wat aangeeft hoe hard Senna pushte tijdens zijn snelle ronde.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© Photo4
	© Photo4

De race

Het kostte drie pogingen om de race te starten. Bij de eerste poging zette Ukyo Katayama zijn Tyrrell stil op het circuit en de start werd afgebroken. Bij de tweede poging miste Eddie Irvine zijn startplek en stopte hij zijn Jordan. Opnieuw werd de start afgebroken. Katayama en Irvine werden naar achteren op de grid gestuurd voor de derde, succesvolle poging.

De top vier coureurs behielden hun posities in de eerste bocht, terwijl Mika Hakkinen een slechte start had en achter Gerhard Berger belandde. Terwijl Senna een kleine voorsprong nam, bleven de twee Williams-auto's en Schumacher samen. Schumacher maakte al vroeg een pitstop - in ronde vijftien - en vervolgde zijn race op de vierde plaats, maar zijn motor begaf het in ronde twintig. Senna stopte in ronde 24, waardoor Prost kon leiden tot zijn eigen pitstop vijf ronden later.

Senna stopte voor de tweede keer in ronde 55. Tegen die tijd hadden de Williams-coureurs al hun tweede stop gemaakt. Dit stelde de Braziliaan in staat om een gezonde voorsprong te behouden. In ronde 61 probeerde Hill Prost te verrassen en de tweede plaats te veroveren van zijn teamgenoot. Prost gaf niet thuis waarop zijn ploegmaat spinde. Hill verloor echter geen posities.

Senna won vervolgens op overtuigende wijze, met negen seconden voorsprong op Prost, en Hill nog eens 24 seconden daarachter. Het was Prosts laatste race in de Formule 1, welke bekroond werd met een vierde wereldtitel. De overwinning van Senna stelde hem in staat om de tweede plaats in het klassement te behalen, met 73 punten, net voor Hill met 69 punten. Later bleek dat het Senna's laatste finish in de Formule 1 zou zijn: in het seizoen van 1994 wist de Braziliaan de eerste twee races niet uit te rijden, tijdens de derde GP kwam hij om het leven.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© Photo4
	© Photo4

Iconische momenten na de race

Tijdens de podiumceremonie nodigde Senna zowel Prost als Hill uit op de hoogste trede, tot grote verrassing van Prost. Deze zet markeerde het eerste teken van verlichting in de rivaliteit tussen Senna en Prost. Senna noemde de race later zelf 'het einde van een tijdperk.'

Zoals gebruikelijk in Adelaide werd er na de race binnen het circuit een rockconcert gehouden. Voor 1993 werd het concert verzorgd door Tina Turner als onderdeel van haar What's Love? Tour. Op een gegeven moment tijdens het concert verscheen Ayrton Senna op het podium, tot grote verrassing van Turner. Als eerbetoon aan de Braziliaanse coureur (en hoewel ze het nummer al had gezongen), zong Turner opnieuw haar hit (Simply) The Best.

			© Photo4
	© Photo4

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"