© Martin Lee

Nieuwsoverzicht

Vandaag in 2003: inktzwarte dagen voor de achterhoedeteams in F1

Het had weinig gescheeld of het Formule 1-seizoen 2003 trapte af met twee Formule 1-teams van naam minder dan in 2002. De achterhoedeteams Arrows en Minardi stonden op omvallen.

Het was op 2 januari 2003 dat de volledige Arrows-crew overcompleet werd verklaard en dat de curatoren zeggenschap over de inboedel van het team overnamen. In 2002 miste het team al vijf races door onenigheid met diverse partijen, waaronder motorleverancier Cosworth. Arrows miste de steun en financiële slagkracht om het team in te schrijven voor het seizoen 2003 en dus ging het team ter ziele.

Een dag later, 3 januari 2003, was het Minardi-teambaas Paul Stoddart die aangaf dat Minardi moeite had het hoofd boven water te houden en daarom het team te koop zette. Die koper werd niet snel gevonden, maar wonder boven wonder wist Stoddat het team tot eind 2005 in leven te houden, waarbij hij gaandeweg drie Nederlanders in zijn bolides zette. Jos Verstappen werd als ervaren rot aangetrokken in 2003, nadat hij door Arrows werd gepasseerd voor een stoeltje in 2002.

Twee jaar later waren het Christijan Albers en invaller Robert Doornbos die de zwarte overalls aan mochten trekken in wat het laatste seizoen van het buitengewoon sympathieke team bleek te zijn. Energiedrankjesfabrikant Red Bull nam de stal over en vormde het om tot Scuderia Toro Rosso.

In een paar jaar tijd waren Arrows en Minardi, teams die in naam wellicht groter waren dan in daden, ter ziele gegaan. Het was een duidelijk teken dat privéteams het lastig hadden in de Formule 1, waar grote autofabrikanten als Honda en Toyota juist meer en meer miljoenen in de sport pompten. Stoddart liet de naam Minardi nog voortleven in Amerika, waar hij met Minardi Team USA niet geheel zonder successen deelnam aan het Champ Car-kampioenschap, met Robert Doornbos als sterrijder.

Recent maakte Minardi bovendien een min of meer fulltime Formule 1-comeback. Paul Stoddart runt de Formule 1-tweezitters die de rich and famous rondrijden over de diverse circuits in het voorprogramma van de Formule 1, mét bijpassend V10-Formule 1-geluid.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen