Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Vasseur gebruikt controversiële Ferrari-veto voorlopig (nog) niet

Fred Vasseur is niet van plan om een stokje te steken voor veranderingen die Ferrari niet zinnen. Althans, niet op de korte termijn.

Vasseur Horner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Al sinds jaar en dag beschikt Ferrari als enige F1-team over een vetorecht. De Italianen kunnen daarom voor bepaalde plannen gaan liggen. Zeer recent heeft men in Maranello geen gebruik gemaakt van dit recht, maar in 2015 werd deze nog wel gebruikt door de Italianen.

Toen blokkeerden ze een plan om een prijslimiet te zetten op klantenmotoren. De FIA wilde dat doorvoeren om de kosten te drukken, maar moest door de veto van Ferrari op zoek naar een andere oplossing.

Het vetorecht voor Ferrari is ontstaan in de jaren '80, toen het team uit Italië steeds verder geïsoleerd raakte van alle andere teams die voornamelijk uit Groot-Brittannië kwamen. Enzo Ferrari kreeg toen een vetorecht, om zo de commerciële belangen van zijn bedrijf te kunnen beschermen.

Ferrari-teambaas zetelt in het hoogste FIA-orgaan

Ook tijdens de laatste onderhandelingen over het nieuwste Concorde Agreement, waarin alle commerciële afspraken tussen de FIA, Formule 1 en de teams worden bepaald, wist Ferrari haar controversiële vetorecht te behouden.

Als teambaas zit Fred Vasseur nu in de F1 Commissie (waar alle teams, de FIA en de Formule 1 samen vergaderen) waar hij namens Ferrari zijn veto in zou kunnen zetten om regels tegen te houden.

Regels die daar worden goedgekeurd moeten echter ook nog worden goedgekeurd door de FIA, in het World Motor Sport Council, het hoogste orgaan van de autosportbond. Namens de Formule 1, dus namens alle teams, is Ferrari-teambaas Vasseur daar de verantwoordelijke.

Vasseur: "Voorlopig niet"

Als wij aan de Ferrari-teambaas vragen hoe en wanneer hij zijn veto in zou kunnen zetten, zegt Vasseur dat niet in het World Motor Sport Council te zullen doen. Verder ziet hij geen reden om het een niveautje lager, in de F1 Commission, te gebruiken.

"Als verantwoordelijke voor de F1 Commissie in het World Motor Sport Council, betekent het niet dat ik namens Ferrari stem, maar namens de gezamenlijke teams. Dat is glashelder."

"Wat betreft de kracht van de veto: ik denk niet dat Ferrari het in het verleden op dit niveau ooit heeft gebruikt, ook al zijn we het soms niet eens met de andere teams en zijn we onderling aan het vechten met elkaar."

"Het werk dat in de F1 Commissie wordt verricht is echter zeer goed en voorlopig zie ik niet in waar wij onze veto voor in zouden kunnen zetten", aldus de Ferrari-man.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull