Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Vasseur moest 'harde beslissing' nemen: "Keuze voor Hamilton was no-brainer"

De keuze van Ferrari om Lewis Hamilton aan te trekken zorgde voor verraste reacties. Teambaas Fred Vasseur heeft het gevoel dat hij geen andere keuze had.

Hamilton Imola
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was de grootste coup in jaren: Lewis Hamilton gaat in 2025 naar Ferrari. Fred Vasseur maakte gebruik van een ontsnappingsclausule in Hamiltons Mercedes-contract om hem vast te leggen en mag zo een van de grootste legendes uit de sport verwelkomen. Hamilton verklaarde onlangs dat hij hoogstwaarschijnlijk niet het vertrouwde nest van Mercedes had verlaten als Vasseur niet de teambaas was geweest. De twee kennen elkaar goed vanuit de juniorklassen.

Vasseur wist echter dat Carlos Sainz moest vertrekken om plaats te maken voor Hamilton, ondanks zijn knappe prestaties van 2023. Sainz was de enige niet-Red Bull-coureur die een overwinning wist te pakken in Singapore en eindigde ook op Monza, de thuisrace van Ferrari, op het podium. In een New York Times-interview met deze auteur reflecteert Vasseur op die keuze.

"Het was niet makkelijk, want ik heb enorm veel respect voor Carlos", stelt Vasseur. "Toen ik bij Ferrari begon, zei ik al dat ik Carlos had geprobeerd vast te leggen in de juniorseries, bij Renault én bij Sauber, maar dat is nooit gelukt. Ik weet heel goed wat hij vorig jaar heeft gepresteerd. Eerst bezorgde hij ons een podiumplaats in Monza en daarna pakte hij de overwinning in Singapore. Bovendien was hij ook de meester in ons herstel na de zomerstop."

Vasseur zag Sainz in die periode als de man die het team op sleeptouw nam. "Hij keerde terug in Zandvoort en hij deed heel goed werk. Hij pushte het team en dat hielp Charles Leclerc enorm om te herstellen en hard te werken. Laat ik duidelijk zijn: het was niet zo dat de een de ander pushte. Het was een positieve samenwerking."

Keuze voor Hamilton

Toch vindt Vasseur dat hij de kans om Hamilton vast te leggen niet door zijn vingers kon laten glippen. "Voor het team was het om tal van redenen een no-brainer om Lewis aan te trekken en ik moest een beslissing nemen. De beslissing was hard, maar de manier waarop we er met Carlos en de mensen rond hem mee omgingen was het beste dat we konden doen. Het was niet makkelijk en ik kan me herinneren dat we het overleg afsloten door te zeggen: 'Het is wat het is. Laten we pushen tot de laatste bocht en een zeer sterk seizoen neerzetten'."

Vasseur waardeert hoe Sainz op het besluit reageerde. "Zijn reactie was sterk. In plaats van dat hij zei, 'jij klootzak, bla bla bla', heeft hij een positieve dynamiek gecreëerd. Daar heb ik veel respect voor. Het feit dat we het heel vroeg aankondigden, verraste veel mensen. We hadden tot juli kunnen wachten, maar ik denk dat het ook uit respect voor Carlos was. We wilden hem maximaal de kans geven om een goed stoeltje te vinden. Ik hoop dat dat gaat lukken."

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap