Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

VeeKay ontketend: “In 2021 win ik de Indy 500”

In moordend tempo werkt Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout zich een weg door de Amerikaanse raceklassen, op weg naar de IndyCar. Nu de vicekampioen van de Indy Lights alsmaar dichterbij zijn doel lijkt te geraken, is het voor RacingNews365 de hoogste tijd om eens in gesprek te gaan met VeeKay.

Op de vooravond van zijn tweede IndyCar-test was van Kalmthout in gesprek met RacingNews365 als een open boek. Terecht, het aantal deuren dat er voor hem opengaat is overweldigend. In al het tumult heeft VeeKay zijn doelen en ambities in ieder geval op orde, zo blijkt. “Ik heb het al in mijn hoofd sinds ik in de Verenigde Staten ben,” aldus VeeKay. “Ik weet nog hoe we erbij gekomen zijn. Voor mijn 16e verjaardag kreeg ik van mijn zus Michelle een geweldige taart met daarop vermeld 'Rinus VeeKay, Indy 500 winnaar 2021' en sindsdien is het mijn doel om in 2021 de Indy 500 te winnen”, zegt VeeKay met een lach. “We zeggen het dus al vanaf het begin van mijn Amerikaanse avontuur. Ik weet uiteraard dat dit niet gemakkelijk zal zijn, maar het zou helemaal te gek zijn als ik dat voor elkaar kan krijgen.” Zelfs als hij er niet direct in 2021 in slaagt de wedstrijd te winnen, blijft van Kalmthout vastberaden: “Uiteindelijk is het mijn grote doel om deze prestigieuze race een keer te winnen. Ik ben dan samen met Arie Luyendyk de enige Nederlander die dat heeft gedaan.” Luyendyk, door VeeKay liefkozend bestempeld als zijn ‘racevader’, won de Indy 500 tweemaal in zijn carrière. De in Sommelsdijk geboren coureur, die VeeKay vandaag de dag vrijwel dagelijks ondersteunt, zegevierde op het Indianapolis Motor Speedway in 1990 en 1997 en had daarnaast ruim twintig jaar het snelheidsrecord in handen.

Een goed team is cruciaal om deze droom in vervulling te laten gaan, zo weet ook van Kalmthout. Hoewel het team van Ed Carpenter Racing, waarvoor hij nu tweemaal heeft getest, absoluut een specialist is op de ovals , gaat de voorkeur van VeeKay op termijn uit naar Team Penske – een van de meest succesvolle raceteams in de geschiedenis van de autosport. “Ik hoop binnen drie jaar bij het team van Penske te rijden en hoop dan een van de favorieten te zijn voor het winnen van het kampioenschap.“ Van Kalmthout mikt hiermee op het hoogst mogelijke, al kan hij zijn droom te zegevieren op 'The Brickyard' zeer zeker ook in vervulling laten gaan met ECR. “Vooral om de resultaten die ze hebben geboekt wil ik uiteindelijk bij Penske terechtkomen. Het is echter een team waar je niet snel binnenkomt. Het is puur op resultaten dat ze je daar uitkiezen. Het is mijn droom om daar, voor Roger Penske, te rijden.”

De cijfers spreken voor zich. Team Penske heeft sinds zijn oprichting meer dan 500 overwinningen behaald in de verschillende disciplines waaraan het heeft deelgenomen. De teller staat op het moment van schrijven om exact te zijn op 545 overwinningen – waaronder één zege in de Formule 1 – 621 pole positions en 36 kampioenschappen. Het team heeft liefst zestien IndyCar-kampioenschappen gewonnen en ging achttien maal met de Indy 500 aan de haal. Team Penske-rijder Simon Pagenaud won de wedstrijd dit jaar voor het laatst. Hoewel het vooralsnog niet volledig duidelijk is waar we de vicekampioen van de Indy Lights volgend jaar in actie zullen zien, lijkt het in de sterren te staan geschreven dat VeeKay voor volgend jaar een stoel bij een IndyCar-team bemachtigt. De tiener uit Hoofddorp mag uiteraard niet delen wat er zich achter de schermen afspeelt, maar naar verluidt zijn er verschillende teams, in het bijzonder Ed Carpenter Racing, geïnteresseerd om zich aan hem te verbinden. Met een beetje geluk kan hij zijn droom één jaar voor tijd, in 2020, al in vervulling laten gaan. Luister hieronder naar de F1-podcast van RacingNews365, met Tom Coronel, Joe van Burik en Rudy van Buren.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"