Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Verbannen Red Bull-coureur krijgt tweede kans na racistische opmerking

Juri Vips heeft weer een racestoeltje weten te bemachtigen op één van de hoogste autosporttonelen. Dit nadat Red Bull hem vorig jaar de de laan uit stuurde vanwege racistische uitlatingen.

Juri Vips Spain 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Estlandse coureur Juri Vips was tot vorig jaar misschien wel de kroonprins van de Red Bull-familie. Sterker nog, in het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Spanje mocht hij de eerste vrije training voor rekening nemen. Het plan was dat hij later op Silverstone hetzelfde zou doen. Zover kwam het echter niet, want tijdens een simrace-avontuurtje uitte hij racistische leuzen. Red Bull zette hem op non-actief, om hem vervolgens niet veel later definitief de laan uit te sturen.

Zijn Formule 2-campagne bij Hitech mocht hij nog wel afmaken, maar sinds het einde van 2022 hebben we hem niet meer racend in actie gezien. Tot dit weekend. Op het circuit van Portland maakt Vips zijn IndyCar-debuut voor het team van Bobby Rahal, Rahal Letterman Lanigan Racing.

Vips, die na het incident zijn spijt betoog over wat hij had geroepen, heeft inmiddels een cursus 'diversiteit' gedaan, waar hij nu het volgende over zegt: "Ik heb een fout gemaakt, zonder echter door te hebben dát het zo'n grote fout was. Ik dacht dat het een scheldwoord was en meer ook niet. Ik wilde daar meer over weten, vooral om te voorkomen dat het opnieuw zou gebeuren", aldus Vips in een IndyCar-video-interview.

"Ik heb twee cursussen gedaan, één in Europa en hier in Amerika heb ik in samenspraak met Rahal een opfriscursus gedaan. Hier is alles weer net wat anders en dat heeft me geholpen om het bredere plaatje te zien. Ik heb het gevoel dat ik als mens ben gegroeid, maar ik ben vooral dankbaar voor deze tweede kans. Ik weet nu wat ik destijds gezegd heb en dat valt totaal niet te vergoelijken, het spijt me dan ook heel erg voor de mensen die ik daarmee heb gekwetst."

Is de Formule 1 nu een gesloten boek? "Daar denk ik nu helemaal niet aan. Het bevalt me heel goed hier in The States. Ik heb nog wat IndyCar-races te gaan. Ik vind de IndyCar heel mooi en alles aan Amerika bevalt me ook heel goed. Ik ben de F1 een beetje vergeten en heb momenteel ook geen ambities in die richting. Ik zet er nu vooral op in om een fulltime zitje voor volgend jaar af te dwingen."

In de eerste vrije training op Portland klokte Vips de vijftiende tijd in een veld van 27 deelnemers.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen