Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Verbazing bij Williams na waardeloos weekend in België: "Een wake-up call"

Het team van Williams verlaat de Grand Prix van België met nul behaalde punten en gaat de zomerstop in met een vraagstuk waar ze antwoord op moeten zoeken.

Albon Sargeant Great Britain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De verwachtingen waren best hoog bij het team van Williams voor de Grand Prix van België, en dat is niet zo gek als je kijkt naar de voorgaande resultaten dit seizoen. De auto presteert goed op de lange rechte stukken en Alexander Albon wist al drie races dit seizoen punten te halen en vaak zat hij niet ver naast een top 10-klassering.

Voorafgaand aan het GP-weekend in België waren de verwachtingen van de Thaise coureur dan ook positief. "We maken denk ik een goede kans op punten. Qua auto staan we er goed voor. Ik heb het gevoel dat we ons de laatste paar races op ons gemak hebben kunnen voelen met de nieuwe upgrades. En zoals je weet was Hongarije een circuit dat ons normaal gesproken niet zou liggen en we eindigden op P11. Dus we gaan met een positief gevoel dit weekend in."

"Het ging niet zoals we wilden"

De enige twijfel die de Williams-coureur voor aanvang van het weekend had, was de kans op regen op het circuit van Spa-Francorchamps. "Ik denk dat er met de regen wel een beetje twijfel ontstaat over je prestaties. Het wordt een beetje willekeuriger."

En dat de regen eventueel roet in het eten zou gaan gooien voor de race van Albon, heeft hij zelf maar al te goed voorspeld. In de regenachtige kwalificatie was het al goed te zien dat de Williams moeite had met natte weersomstandigheden, wat resulteerde in een 16e startplek voor Albon en en een 18e plek voor Logan Sargeant. Tijdens de sprint shoutout op zaterdag ging het iets beter, plek 12 en 13. Maar zowel tijdens de sprintrace als de race op zondag wisten beide coureurs niet naar de punten te rijden.

Ondanks dat de race op zondag grotendeels onder droge omstandigheden verreden werd, eindigde Albon op de 14e positie en teamgenoot Sargeant moest het doen met P17. En dat terwijl Alex het eerste gedeelte van de race in de punten reed. Na afloop legde hij bij onder andere RacingNews365 uit hoe het kon dat hij zo'n teleurstellende race reed. "Ik had geen idee waar ik was. De start was goed, dat wist ik, maar daarna was ik bijna verbaasd dat ik terugviel tot buiten de punten.

"Het was een lastige race want we reden met weinig downforce, wat in sommige opzichten erg leuk is. Maar dan tijdens de tweede race is dat niet zo leuk meer. En de banden worden er zo slecht van. We zagen het al op de full wet-banden, waardoor we veel slijtage voorspelden en dat was een beetje een wake-up call." Teamgenoot Logan Sargeant beaamt dit: "Het ging niet zoals we wilden."

Bandenslijtage bleek een groot probleem

De Williams-coureurs hadden het lastig met de slijtage van de banden. "Vooral op de medium band. Iedereen haalde me in. En een ander probleem was dat ik moest blijven pushen, want zodra ik rustiger aan deed om de banden te managen werd ik meteen aangevallen door de auto achter me. Dus ik moest de band teveel gebruiken om voor de anderen te blijven, en dat resulteerde in een vicieuze cirkel", aldus Albon.

Ook Sargeant had last van slijtage. "We hadden het als team lastig met de slijtage, vooral op de medium banden. Het was deze zondag een lastige auto om te besturen om eerlijk te zijn. Misschien had het te maken met de set-up met weinig downforce. Ik kan niet echt uitleggen waarom we zoveel last van slijtage hadden."

Het was op het circuit van Spa-Francorchamps dus hard werken voor beide coureurs. "Het was niet zoals in Canada of Oostenrijk, waar ik de banden binnen een paar bochten op de ideale temperatuur kreeg. Het is frustrerend, want we hadden verwacht dat we het dit weekend beter zouden doen. Ik denk dat we moeten onderzoeken waarom we het zo zwaar hadden dit weekend, net als de downforce die we gebruikt hebben, en dat dit onze beste kans is om de volgende keer punten te scoren", concludeert Albon. Zijn teamgenoot sluit hier bij aan: "We moeten hergroeperen, kijken wat er gebeurd is en proberen beter terug te komen."

Ook interessant:

Gretige Verstappen neemt met minder geen genoegen

In de nieuwste RN365 F1-podcast met Rudy van Buren, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk wordt er uitvoerig nagepraat over Verstappens dominantie in België, de discussies met zijn engineer, maar ook over Sergio Perez vs. Lewis Hamilton, de opmars Oscar Piastri en nog véél meer. Beluister 'm hieronder.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP België 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hamilton Mercedes-coureur verliest WK-punt na fikse straf tijdens sprintrace Miami