Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verloren titel Hamilton toont aan waarom Verstappen terechte Red Bull-kritiek heeft

Max Verstappen was kritisch op Red Bull na afloop van het tweede raceweekend van het jaar. Bijzonder, vinden sommigen, want het team scoorde net als in de eerste race een 1-2. Toch staat Verstappen in zijn recht.

Max Verstappen wist in Saoedi-Arabië niet te winnen, nadat hij in de kwalificatie werd getroffen door problemen. In zijn dominante Red Bull wist hij met relatief gemak nog naar P2 te rijden in de race, maar Sergio Perez was niet meer bij te halen. Alhoewel Red Bull dus alsnog maximaal scoorde, was Verstappen niet tevreden. "Ik ben hier niet om tweede te worden. We moeten zorgen dat we geen problemen hebben en betrouwbaar zijn, met beide auto's", klonk Max na de race zeer serieus.

"Verstappen altijd sneller dan Perez"

Het kwam hem van de ene kant op kritiek te staan, van bijvoorbeeld Nico Rosberg, die niet was te spreken over de mentaliteit van Max na de 1-2. In de RacingNews365 F1-podcast vellen Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk echter een heel ander oordeel. De volgende stelling wordt aan het panel voorgelegd. Perez zal nooit een race winnen waarin Verstappen geen problemen heeft. "Nee", oordeelt Dimmers zonder twijfel. "Max is altijd sneller dan Perez, tenzij hij problemen heeft. Zelfs al heeft hij problemen is hij vaak nog sneller dan Perez. Dat is het verschil tussen een subtopper / topper zoals Perez is en een wereldcoureur. Checo is geen slechte coureur, zeker niet, maar kijk naar vorig jaar." "Perez heeft twee races gewonnen. In Monaco had Perez zijn auto dwars gezet en had hij vervolgens ontzettend veel geluk dat hij voor beide Ferrari's kwam in de race. In Singapore was Verstappen kansloos door zijn pech in de kwalificatie." Dat in tegenstelling tot Verstappen, oordeelt de F1-expert. "Kijk naar Verstappen vorig jaar, de GP van Hongarije, vanaf P10. Kijk naar de GP van België, vanaf P14. Hij zwaaide naar Perez toen hij hem inhaalde. Ik zie je straks, wil je koffie? Onder normale omstandigheden wint Checo geen race van Verstappen", aldus zijn conclusie.

Kritiek op Red Bull terecht?

Er zijn nog maar twee races geweest, maar Verstappen was toch zeer kritisch op zijn team, terwijl Red Bull en de Nederlander zelf aan de leiding gaan in het klassement. Dimmers snapt het volledig en wijst daarbij op een klassiek voorbeeld. "Ik snap dat Max heel erg teleurgesteld was in het hele weekend. Het is namelijk niet voor het eerst dat hij in de kwalificatie met technische problemen kampt. Hij heeft al een paar keer een klote kwalificatie gehad door problemen die er plots waren." "Vorig jaar in Singapore, met de brandstof, terwijl hij de pole eigenlijk gewoon in handen had. In Hongarije ging zijn auto kapot. Normaal gesproken heb je twee, drie coureurs die strijden voor een podium. Nu steven je af op een Rosberg - Hamilton-scenario, waarbij je binnen het team met z'n twee uit moet gaan vechten wie kampioen wordt." "Iedere uitvalbeurt kan gewoon pijn doen. Kijk naar Rosberg in 2016, die kampioen werd. Toen plofte in Maleisië de motor van Hamilton! Toen kon Nico drie races op zijn sloffen tweede worden om alsnog kampioen te worden. Hij is nu een F1-wereldkampioen, linksom of rechtsom."

"Ik snap Max' frustratie"

Zo'n zelfde scenario zal Verstappen nu vrezen, want technisch malheur kan al heel snel voor groot puntenverlies zorgen. "Stel dat Max twee keer uitvalt, dan verlies je vijftig punten ten opzichte van Perez", legt Dimmers uit. "Om dat met overwinningen in te halen, moet je zeven keer winnen en mag Checo zeven keer tweede worden!" "Als je dan die kwalificatie in Saoedi-Arabië hebt en tijdens de race ook weer problemen, terwijl de Red Bull in Bahrein ook al niet 100% betrouwbaar was... Dan snap ik zijn frustratie. Zeker in het begin van het seizoen, als het zo dicht op elkaar zit, dan denk je 'echt niet, ik laat me die snelste ronde niet afpakken', terwijl hij de dominante man is." Coronel vult aan: "Als ik Max Verstappen was zou ik naar het team gaan en zeggen: 'Jongens, mag ik even uitleggen hoe het zit. Jullie betalen mij om te racen, zo hard mogelijk en dat heb ik gedaan. Wat is dan het probleem?'"

Verstappen zet Perez op zijn plek

Gevraagd of Max op die manier zijn teammaat even op zijn plek zette, spreekt de reactie van Dimmers en Coronel boekdelen. "Verstappen zet Perez ieder weekend op zijn plek. Perez kent zijn plek." "Hij kan best een keer winnen hoor", zegt Dimmers. "Ik vergelijk het vaak met voetbal: daar kan het ook voorkomen dat een subtopper van een topper wint. Zo is het bij hen ook. Checo weet dat hij in de kwalificatie drie à vier tienden aan zijn broek krijgt en dat hij op racepace niet in de buurt van Verstappen komt." Coronel vervolgt. "Af en toe zit Perez in dromenland. Dat zagen we vorig jaar in Monaco ook, toen ging hij naast zijn schoenen lopen omdat hij dacht dat hij wereldkampioen kon worden. Dat kan slechts op een manier: als Max heel veel pech heeft. Als Max op de inschrijflijst staat, dan vecht hij mee voor P2." Dimmers denkt tot slot dat Checo misschien beter zijn geluk ergens anders op kan doen, al bewijst Rosberg dat er altijd een kleine kans bestaat "Hij moet natuurlijk wel voor zichzelf denken dat hij kampioen kan worden. Bottas had dat ook, die won ook wel eens de eerste race en stond hij bovenaan. Daarna werd hij opgevreten door Hamilton." "Rosberg dacht dat ook, en hem is het wel gelukt! De kans dat het Perez lukt... je hebt meer kans in het casino. Het kan, als Max zoveel pech heeft met vier uitvalbeurten en Checo geen problemen heeft... Het kan..." De hele podcast beluisteren? Dat kan hieronder!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'