Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Verraste Newey onthult de sleutel tot het Red Bull-succes

Na het F1-seizoen 2023 staat de teller bij Red Bull dit seizoen op 21 zeges uit 22 GP's. Een ongekende succesreeks voor het team van Max Verstappen. Topontwerper Adrian Newey had dit succes niet direct zien aankomen.

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Alle statistieken wijzen uit dat de door Adrian Newey ontworpen RB19 Red Bull heeft geholpen aan het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van de Formule 1. Het succes is onder meer te danken aan het sterke aerodynamische pakket. Met aanvullend natuurlijk de coureur (lees Max Verstappen) die op de top van zijn kunnen presteert.

Het ontwerp van de ijzersterke RB19 lag in de handen van Newey. In zijn rijke F1-historie is hij sinds 1992 goed voor twaalf wereldtitels bij de coureurs en elf constructeurstitels. Desondanks is de totale dominantie van dit seizoen ook voor Newey een verrassing, zegt hij tegen de BBC. "Dit kwam totaal onverwacht. We hadden dit jaar volledig verwacht dat alles dicht bij elkaar zou zitten."

Newey gelooft dat het succes van Red Bull te danken is aan het feit dat toen de nieuwe F1-reglementen voor 2021 werden geïntroduceerd Red Bull erin slaagde om de basis van de auto goed te krijgen. "Het goede daaraan was dat het ons in staat stelde om de sterke en zwakke punten van de auto van afgelopen jaar te begrijpen en te proberen die op de juiste manier aan te pakken", zegt hij.

Die aanpak is een rode draad door de carrière van Newey. Bij grote reglementswijzigingen in 1998, toen hij bij McLaren zat, en daarna bij Red Bull in 2009 en 2021, waren zijn ontwerpen degenen die een trend zetten die de meeste andere teams uiteindelijk gingen volgen. "We zijn erin geslaagd om veranderingen in de reglementen goed te lezen en terug te komen met een auto die we vervolgens kunnen evolueren."

Voor dit seizoen lag de focus met name op één belangrijk aspect. "Gewichtsverlies maakte er deel van uit", zegt Newey. "Vorig jaar zijn we er nooit in geslaagd om onder de gewichtslimiet te komen. Aan het eind van het seizoen zaten we er nog steeds flink overheen, dus we hebben in de winter veel meer gedaan om het gewicht eraf te krijgen, en de rest was vooral aerodynamische verfijning."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust