Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen: "Als tweede coureur kan je niet in een sprookjeswereld blijven leven"

Een rol als tweede coureur is volgens Max Verstappen niet erg, zolang een coureur zich daar maar bij neerlegt. Als je het niet accepteert, dan gaat het namelijk mis.

In de Viaplay-documentaire bespreken onder meer Jos en Max Verstappen de rol van een tweede coureur in een team. Dat begint als men het heeft over Valtteri Bottas, die afgelopen seizoen overstapte van Mercedes naar Alfa Romeo. Zonde, want bij Mercedes kan je kampioen worden, toch? "Zeker, tot op een zekere hoogte. Op een gegeven moment realiseer je je echter dat het niet meer gaat gebeuren. Hij snapt dat", redeneert Jos Verstappen. "Dat weet je zelf. Bottas heeft die kans gehad bij Mercedes, vele jaren lang, en nu rijdt hij voor Alfa Romeo. Ik denk dat hij bezig is aan zijn laatste stint in de Formule 1." "Als je deel uitmaakt van een kampioensteam, dan ga je ervoor en probeer je het. Na een aantal races realiseer je je dan weer dat het niet gaat lukken."

Max Verstappen: "Je moet je rol accepteren"

Volgens Max Verstappen heeft Bottas het helemaal niet slecht gedaan bij Mercedes, want hij wist alsnog polepositions te pakken, races te winnen en vele malen op het podium te staan. Hij had zich neergelegd bij de rol als nummer twee naast Hamilton, denkt de Red Bull-coureur. "Elk jaar start hij weer fris, maar na een paar races realiseer je je dat het weer niet gaat gebeuren en accepteer je je rol. Hij finishte nog steeds op podiums, hij won een paar races en pakte polepositions. Je moet gewoon accepteren dat de coureur naast je net wat beter is. Dat is prima, dat kan gebeuren." Het is volgens Max van groot belang dat een tweede coureur zich ook schikt in die rol, want anders gaat het mis, zo benadrukt hij. Namen noemen bij wie dat dan zo fout is gegaan, wil hij niet. "Het is belangrijk dat hij het ook accepteerde. Sommige coureurs kunnen dat niet en dan gaat het helemaal fout. Dan overleven ze niet heel lang. Ik ga geen namen noemen, maar je moet je rol accepteren. Je kan niet in een sprookjeswereld blijven leven."

Jos: "Dan weet je hoe goed je bent"

Vader Jos noemt ook geen namen, maar snapt dat iedereen die toetreedt tot de sport wil winnen en het maximale wil bereiken: wereldkampioen worden. Soms lukt dat echter niet. "Als coureur wil iedereen winnen als ze de Formule 1 binnen komen. Zodra je iemand tegenkomt waarvan je denkt 'jeetje die is snel' en je probeert alles maar je kan ze nog steeds niet verslaan, dan weet je wat je rol is en hoe goed je bent", zo sluit hij het onderwerp af.

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen