Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Verstappen en Bakoe een ongelukkige combinatie: komt er in 2022 verandering in?

In het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni staat de Grand Prix van Azerbeidzjan op het programma. Max Verstappen hoopt wat goed te kunnen maken na het Bakoe-debacle van vorig jaar en voor de eerste keer in zijn F1-carrière hier het podium te behalen.

XPB Verstappen Baku crash
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Max Verstappen en Red Bull zijn afgereisd naar Bakoe voor de Grand Prix van Azerbeidzjan 2022, een circuit waar hij naar eigen zeggen nog iets goed te maken heeft. Vorig jaar eindigde de race namelijk in een ram: de toenmalige leider in de wedstrijd haalde de finish niet na een klapband in ronde nummer 45.

Gelukkig voor hem haalde titelconcurrent Lewis Hamilton, die na de herstart al snel aan de leiding lag, óók geen punten na een kostbare fout. Dit was uiteindelijk één van de sleutelmomenten voor de wereldtitel, maar dat gevecht is nu voorbij. Verstappen is als WK-leider teruggekeerd naar Azerbeidzjan en hoopt dit jaar voor het eerst een podium te halen op het Baku City Circuit. Ja, voor het eerst. Het 2021-debacle was zeker niet zijn enige tegenvaller.

Eerste punten Bakoe en de zwarte bladzijde van Red Bull

In 2016 werd er voor het eerst een Grand Prix gehouden in Azerbeidzjan, toentertijd onder de naam 'GP van Europa'. Mercedes was nog oppermachtig en ook Ferrari was zeer sterk. Sergio Perez, nu teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, kwalificeerde zich op P2 en behaalde, ondanks een gridstraf van vijf plaatsen, het podium.

De race was voor de Red Bull-rijders echter kleurloos. Verstappen startte vanaf de negende plaats en finishte op P8, terwijl toenmalig teamgenoot Daniel Ricciardo zevende werd. Het waren Verstappens eerste en enige punten in Bakoe tot aan de race in 2019.

In 2017 viel hij al na twaalf rondes uit met een motorprobleem. Een ongelukkige race, maar dat het nog veel erger kon voor Verstappen en Red Bull, dat bleek in 2018. Het was een race voor de Oostenrijkse renstal om snel te vergeten: Verstappen en Ricciardo reden net achter de podiumplaatsen toen het gigantisch mis ging.

Ricciardo probeerde zijn Nederlandse teamgenoot in te halen voor de vierde plaats in de race, maar verremde zich en knalde vol tegen de achterkant van Verstappens bolide. Beide Red Bull-coureurs vielen uit, dus wederom geen punten.

			© Formula 1
	© Formula 1

Verstappen nog nooit op het podium in Bakoe

Tijdens de GP van Azerbeidzjan in 2019 ging het beter voor Verstappen, maar van een podium kwam het nog niet. Mercedes was oppermachtig en ook Ferrari zat er vaak bij, waardoor de Limburger genoegen moest nemen met de vierde plaats. Best of the rest. Teamgenoot Pierre Gasly viel overigens uit.

Het track record van Verstappen in Bakoe is dus nog niet over naar huis te schrijven, maar in 2021 was het al duidelijk dat Red Bull zeer snel is op het stratencircuit. Ondanks de nieuwe reglementen in de F1 doet Red Bull vrijwel elke race 'gewoon' mee voor de overwinning. De kans om eindelijk dat eerste podium te pakken is er dus ongetwijfeld.

Voorspel en win

Wie wint de Grand Prix van Azerbeidzjan 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2022 RN365 Nieuwsdossier

4 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
RN365-podcast Direct na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt