Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen en Hamilton blinken uit in Abu Dhabi, Ferrari wéér niet goed genoeg

Nu de laatste Grand Prix van 2019 is verreden, is het voor RacingNews365 de hoogste tijd om de balans op te maken en te bekijken wie er in Abu Dhabi het beste én het slechtste hebben gepresteerd.

De uitblinkers

Lewis Hamilton De Brit bewees in Abu Dhabi waarom hij, de zesvoudig kampioen, een van de grootste Formule 1-coureurs aller tijden is en de titel van het 2019-seizoen meer dan heeft verdiend. De Mercedes-coureur had de race van begin tot eind onder controle en eindigde mede hierom op geruime afstand voor Max Verstappen. Hamilton deed het weekend simpelweg niets fout. Max Verstappen Als een van de weinige andere coureurs die werd gezien als een kanshebber op de zege in Abu Dhabi, zal Verstappen zelf wellicht niet geheel tevreden zijn met zijn race. Anderzijds heeft de Nederlander voor de zoveelste maal in zijn carrière het absoluut maximale uit zijn materiaal getrokken, om zijn team een zo goed mogelijk resultaat te bezorgen. Als Red Bull hem in 2020 de juiste instrumenten geeft, zal hij zijn concurrentie veel schade toebrengen. Carlos Sainz Het is dat McLaren Sainz geen betere auto had gegeven, anders had hij het de top teams dit jaar wel heel lastig gemaakt. De Spanjaard bewees in Abu Dhabi wederom uit het juiste racehout te zijn gesneden, door in de laatste ronde de zesde positie in het klassement te bezegelen met een inhaalactie om een puntje aan te zuigen. Sainz moest op het Yas Marina Circuit dan zijn teamgenoot voor zich dulden, het was een fenomenale kers op de taart voor het team dat enkele jaren moeizaam achteraan heeft gereden. George Russell George Russell werd in Abu Dhabi dan maar achttiende in de race, op zijn klasseringen moet je de veelbelovende Brit niet beoordelen. Russell, die het laatste raceweekend van 2019 wederom met gezondheidsproblemen had te kampen, wist het voor de eenentwintigste keer dit seizoen voor elkaar te krijgen teamgenoot Robert Kubica te verslaan in de kwalificatie. Daarnaast maakte hij ook in de race korte metten met de Pool. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat Mercedes zijn pupil optrommelt voor het echte werk.

De laagvliegers

Ferrari De Scuderia kon in Abu Dhabi met Charles Leclerc de derde plaats in het rijdersklassement grijpen, maar al vroeg in het weekend bleek dat niets van dit alles ging gebeuren. De Ferrari's verloren zeeën aan tijd in de laatste sector, genoeg om enig voordeel dat het eerder in de ronde had opgebouwd teniet te doen. Leclerc kon, ondanks een goede openingsfase, dan ook weinig doen toen Verstappen hem halverwege de race inhaalde. Reken daarbij de spins op vrijdag, de mislukte pitstop van Sebastian Vettel en het geklungel met de brandstof in de auto van Leclerc en het was wederom een weekend om te vergeten voor de Italianen. Pierre Gasly De Toro Rosso-coureur begon aan de race in Abu Dhabi in de wetenschap dat hij de zesde plaats in het kampioenschap kon grijpen, maar alle hoop op het toe-eigenen van de 'best of the rest'-titel ging op in rook bij het uitkomen van de eerste bocht. Na contact met Lance Stroll moest Gasly naar binnen voor een nieuwe neus en daarna kon hij niets meer betekenen. Hulpeloos zag hij toe hoe Sainz in de laatste ronde zijn zesde plaats overnam, dit terwijl hijzelf op twee ronden achterstand over de eindmeet kwam. Nico Hulkenberg De Duitse Formule 1-coureur sloot zijn carrière dan af met de Driver of the Day-stempel, verdiend had hij hem niet. Hulkenberg deed zowel in de kwalificatie als de race onder voor teamgenoot Daniel Ricciardo en werd in de laatste ronde opzij geschoven door Carlos Sainz, waarmee hij de laatste puntenpositie verloor. Het mocht jammer genoeg niet zo zijn voor Hulk, die stilletjes het toneel verlaat. Alfa Romeo De Italiaanse renstal had zó gewenst dat het seizoen in Brazilië was geëindigd. Was Alfa Romeo één wedstrijd geleden nog een van de uitblinkers en boekte het een uitzonderlijk resultaat, werd het in Abu Dhabi flink wakkergeschud. In de kwalificatie wist het met beide aut's Q1 niet te verlaten en in de race hobbelde het kleurloos en buiten de punten over de finishlijn – een duidelijke weergave van het feit dat Alfa Romeo in de tweede helft van het jaar nergens te vinden was.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden