Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Leclerc: "Dan zou de strijd met Verstappen kunnen verhitten"

Max Verstappen en Charles Leclerc lijken dit jaar samen te gaan strijden om de Formule 1-wereldtitel. Het is niet de eerste keer dat de twee elkaar tegenkomen. Jaren geleden namen ze het in de karts al tegen elkaar op. Toen ging het er soms erg heetgebakerd aan toe. In de Formule 1 is er vooralsnog veel respect. Maar voor hoe lang nog?

Verstappen Leclerc
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Charles Leclerc en Max Verstappen namen het al in hun vroege tienerjaren tegen elkaar op in de karts. Als twee van de grote talenten werd er vaak om de overwinning gestreden. Er zwerft op het internet een beroemd filmpje rond waarop de twee piepjonge mannetjes voor de camera verschijnen kort na een kartrace waarin ze met elkaar in de clinch lagen.

De Ferrari-coureur werd daar recent weer naar gevraagd. Tegenwoordig kan hij er wel om lachen. Charles legt uit wat er in hemelsnaam vooraf was gegaan aan de woede-uitbarsting van Verstappen. "Ja, dat is lang geleden. Ik weet het nog heel goed. Het speelde zich af in de regen. Max reed eerste, ik tweede. Ik was net wat sneller en probeerde hem in te halen. Ik duwde hem een beetje wijd."

"In de volgende bocht kwam hij terug en duwde hij me compleet van de baan af!", lacht Leclerc. "Na de race, na de finishvlag, ging ik naast hem rijden en duwde ik hem in het gras. Max eindigde toen in een grote plas water. Geen beste actie van mij! Max was heel boos. Het interview was vrijwel meteen daarna. Dat was grappig om te zien. Uiteindelijk werden we beiden gediskwalificeerd. Hij omdat hij me in de race buiten de baan duwde, ik omdat ik dat na de race deed. De race daarna moesten we beiden achteraan starten."

Destijds was de relatie tussen de twee huidig F1-coureurs dus niet al te best. "Het is grappig om vandaag de dag op deze momenten terug te blikken. Nu rijden we beiden in de Formule 1 en vechten we om veel grotere prijzen dan in 2013. Ik weet nog dat het vroeger altijd hij óf ik was. Daarom haatten we elkaar op een gegeven moment", lacht hij. "Want ja, het liep niet altijd even goed af."

Check hieronder de befaamde beelden uit 2012. Artikel gaat daaronder verder.

Sterke Verstappen vs. Leclerc 2.0?

Vandaag de dag kunnen Verstappen en Leclerc prima door een deur. Regelmatig zien we de twee al lachend door de paddock lopen of na een race bijpraten. De Monegask beaamt dat ook in gesprek met onder meer RacingNews365. "Onze relatie is nu beter dan deze was in 2013. Het is een normale relatie. Zodra we onze helmen opdoen vergeet je al die dingen echter en wil ik winnen, net als Max dat wil. Beiden doen we daar alles voor, zoals het hoort. De relatie is verder gewoon prima."

Gevraagd naar de kwaliteiten van Verstappen, noemt Leclerc twee punten. Vooralsnog komt een van die punten in 2022 nog niet naar voren. "Max' sterke punt is zijn agressiviteit, maar ook zijn ruwe snelheid. Hij is een erg goede coureur. Ik kan ook heel agressief zijn, geen idee of ik meer of minder agressief ben dan Max, maar we hebben nu al een aantal mooie gevechten zien. In 2019 en dit seizoen. Tot op heden is het vrij braaf."

Leclerc maakte afgelopen weekend zijn eerste echte fout van het seizoen, maar daarvoor werd er door menigeen gesproken over een nieuwe Leclerc. Leclerc 2.0, die heeft geleerd van zijn fouten. Charles is het niet met die benaming eens. "Charles 2.0? Zo zou ik niet genoemd willen worden. Ja, ik ben gegroeid sinds 2019, maar op een natuurlijke wijze. Vorig jaar was geen goed jaar. Ik heb het niet graag over geluk, maar vorig jaar was een slecht jaar voor mij wat betreft pech."

"Al met al had ik als coureur toch wel een goed seizoen in 2021, vind ik, maar dat valt niet op als je niet vooraan rijdt. Ik heb me vorig jaar op mezelf gefocust en dit jaar beschik ik weer over een winnende auto. Dat verandert veel. Ik kan nu eindelijk strijden om de zeges en mensen houden je meer in de gaten. Ik heb nog genoeg om aan te werken, maar het is mooi om vooraan het veld te staan."

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Gaat die agressie nog komen?

Zoals Leclerc zelf al opmerkte strijden de twee dit jaar op nette wijze om de overwinningen. Twee keer kruisten ze zelfs al de degens om een Grand Prix-overwinning, maar daarbij bleven ze netjes binnen de grenzen van het acceptabele. In Saoedi-Arabië zagen we zelfs wat tactische spelletjes rond het DRS-detectiepunt. Het hoort er allemaal bij, oordeelt Leclerc.

"Tactiek is een onderdeel van het racen. Er zullen ongetwijfeld races zijn waar we meer agressief racen, terwijl we tijdens andere raceweekenden het misschien iets tactischer aanpakken. Dat hangt natuurlijk af van de lay-out van een circuit. Dat is mooi. Het hoort erbij. Je moet je aanpassen aan het circuit en de coureur waar je mee racet. Ik heb het naar mijn zin. Het is een beetje als karten, ook al kan je elkaar misschien niet zo dicht volgen."

Zal het echter het hele seizoen zo doorgaan, met veel respect voor elkaar? Leclerc durft dat niet te beloven. Zodra de titel dichterbij komt en de strijd spannender wordt, weet je niet wat er kan gebeuren. "Ik weet het niet. Ik weet het niet', antwoordt de Ferrari-man desgevraagd. "Ik denk niet dat het gaat ontsporen, maar je weet het nooit. We vechten om een wereldtitel, dus als we aan het einde van het jaar nog steeds in gevecht zijn, dan zal de strijd wat verhitten. Dat is altijd zo als je voor een titel strijdt."

Vooralsnog geniet hij in ieder geval met volle teugen. Als het aan Leclerc ligt, dan gaat het nog wel even zo door. "Max strijdt hard, maar fair. Zo zie ik het graag. Of de strijd gedurende het seizoen intenser zal worden? Geen idee. Voor nu gaat alles goed. Ik hou er van om hard te racen."

Ook interessant:

Video: De meest bizarre FIA-boetes uitgedeeld aan Verstappen en collega's

Van 50.000 euro voor het aanraken van een achtervleugel tot 100 miljoen dollar voor het bespioneren van een ander team. Door de jaren heen hebben we in de Formule 1 de meest bizarre boetes gezien. In de onderstaande video bespreken we de meest bijzondere prenten uitgedeeld in F1.
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verstappen hamert na vijfde zege op Red Bull-verbeteringen