Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen en collega's treuren om vertrekkende Formule 1-teambaas

Hij is al teambaas in de Formule 1 sinds 2006. Het toenmalige Toro Rosso stapte in en Tost werd de eindverantwoordelijke. Inmiddels heet het zusterteam van Red Bull AlphaTauri en Tost is nog altijd de teambaas. Tot en met dit seizoen dan. Dan stopt hij. Rijders die met hem gewerkt hebben zijn lovend over de Oostenrijker.

Max Verstappen begon in 2015 in de Formule 1. Bij Toro Rosso kreeg hij zijn kans, onder leiding van Franz Tost. Een goed jaar later maakte de Nederlander al de overstap naar Red Bull. "Ik bracht iets meer dan een jaar door met Franz. Vooral als je net aan het begin van je carrière staat, dan denk ik dat het goed is om een persoon als Franz om je heen te hebben", vertelt Verstappen aan de media, waaronder RacingNews365 . "Ik denk dat hij me in het begin ook veel heeft geholpen, me advies heeft gegeven en zijn ervaringen heeft gedeeld met andere jonge coureurs. Want ik denk dat iedereen die in de Formule 1 komt veel wil. Ze willen veel bereiken in korte tijd. Maar soms is het belangrijk om rustig aan te doen. De gesprekken met hem hebben me veel geholpen." Verstappen weet dat Tost veel rijders voorbij heeft zien komen. "Hij heeft veel talenten gezien die de stap maakten naar grotere teams. Een geweldige carrière. Natuurlijk is het triest om hem te zien gaan, maar op een gegeven moment heb je zoveel tijd in F1 doorgebracht, dan wil je ook tijd doorbrengen met je familie."

Leeft voor het team

Nyck de Vries rijdt nu bij AlphaTauri onder Tost. "Ik ben erg dankbaar voor Franz om mij de kans te geven in de Formule 1. Ik denk dat we echt een goede relatie hebben. Hij leeft echt voor het team, voor zijn mensen en voor de sport. Hij is zeer gepassioneerd. En dat waarderen we allemaal heel erg." Pierre Gasly werkte vijf jaar samen met Tost. Hij heeft van dichtbij de impact van Tost meegemaakt. "Ik denk dat zijn bijdrage aan dit team ongelooflijk is geweest. Er is een reden waarom er nog zoveel coureurs op de grid staan die eerst bij Toro Rosso reden en daarna verder gingen met hun carrière. "Ik denk dat hij zeker een belangrijk persoon in mijn carrière is geweest." Ook Yuki Tsunoda, nu rijdend bij AlphaTauri, vindt het jammer dat Tost aan het einde van het seizoen stopt. "Ik ben hem dankbaar dat hij de laatste drie jaar op mijn snelheid vertrouwde. Hij was altijd ondersteunend naast me. Ik hoop de komende races nog wat moois voor hem te kunnen presteren."

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'