Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen en Red Bull gaan voor de hattrick in Mexico

Sinds de zomerstop is de Formule 1 een spektakel waar Ferrari en Mercedes om de overwinningen strijden. Red Bull heeft de afgelopen races weinig kunnen betekenen, maar in Mexico presteert het altijd goed. Kan Max Verstappen zijn team de derde overwinning van het jaar bezorgen en tegelijkertijd zijn derde opeenvolgende zege in Mexico scoren?

De Grand Prix van Mexico is sinds 2017 hét toneel voor Max Verstappen om zijn rijkunsten te laten schitteren. Dankzij de voor Red Bull gunstige omstandigheden – het gebrek aan motorvermogen wordt door de ijle lucht gecompenseerd – is de Nederlander in staat maximaal gebruik te maken van de situatie, wat hem in de voorbije twee jaren de zege heeft opgeleverd. Verstappen hoopt uiteraard ook dit seizoen weer de race op het Autodromo Hermanos Rodriguez achter zijn naam te zetten. Hoewel de onderlinge verschillen verkleinen door de hoge ligging van het circuit, is het nog maar de vraag of Red Bull aankomend Grand Prix-weekend in Mexico voor enige opschudding kan zorgen. Waar Red Bull in de afgelopen seizoenen qua mechanische grip en downforce duidelijk sterker was dan zijn concurrenten, lijkt dit anno 2019 niet meer het geval. Mercedes en Ferrari hebben beide aan terrein gewonnen op dat vlak en laatstgenoemde beschikt ook over een ongekende topsnelheid. Of Ferrari aan snelheid alleen genoeg heeft op het circuit, dat is nog maar de vraag. Het Autodromo Hermanos Rodriguez is een bijzonder parkoers dat op ongeveer 2,3 kilometer boven zeeniveau ligt en wordt gekenmerkt door lange rechte stukken, haakse knikken en kronkelende S-bochten. De poleposition heeft dankzij de afstand naar de eerste bocht ook minder betekenis. Het is een recept voor chaos. Tekst gaat verder onder de foto.

De snelheid van de Ferrari heeft het team sinds de zomerstop naar een bijna ongenaakbaar niveau getild, maar de Scuderia wordt momenteel van binnen uit gesaboteerd, zo lijkt het wel. Na fouten van de teamleiding en de coureurs heeft de Italiaanse renstal twee bijna zekere overwinningen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Ferrari zal in Mexico dan ook met een enorme motivatie aan de start verschijnen, om zo te proberen het negatieve momentum van de laatste weken te doorbreken met een hard bevochten zege. Als we het hebben over teleurstellende resultaten, dan moeten we uiteraard terug naar Red Bull. Waar aan Max Verstappen voor de zomerstop bijna niet te tippen viel, heeft de Nederlander een magere periode achter de rug. De auto heeft simpelweg niet naar behoren gepresteerd en Verstappen kende een aantal incidenten bij de starts. Sinds de Grand Prix van België heeft hij zelfs minder punten gescoord dan nieuwkomer Alexander Albon. Een overwinning in Mexico zou niet alleen voor Red Bull een welkome verrassing zijn, ook Verstappen kan een zege wel gebruiken. Albon, die de auto steeds beter onder de knie krijgt, zal Verstappen op zijn beurt proberen het vuur aan de schenen te leggen. De kleinere onderlinge verschillen binnen het veld bieden in Mexico eventueel zelfs kansen aan andere teams, zoals bijvoorbeeld McLaren en Renault. De Britse renstal kent een fantastisch jaar waarin het achter de top teams duidelijk de beste papieren in handen heeft. Met een prima chassis en hoge topsnelheid kan het team in Mexico wel eens een van de verrassingen worden. Met name Carlos Sainz is iemand om in de gaten te houden. Renault kan mogelijk eveneens imponeren – op het circuit van Monza, qua karakteristieken enigszins te vergelijken met het Autodromo Hermanos Rodriguez, ging de Franse equipe als een trein met een vierde en vijfde plaats als eindstation. Tekst gaat verder onder de foto.

Iemand die niet zal willen teleurstellen tijdens de Grand Prix van Mexico is niemand minder dan Racing Point-coureur Sergio Perez. De Mexicaan wil het thuispubliek uiteraard wat graag trots maken, maar heeft tot op heden weinig succes gekend in eigen land. In de voorbije jaren viel Perez eenmaal uit met technische problemen, de overige drie keren dat de Formule 1 neerstreek in Mexico-Stad eindigde hij achter zijn teamgenoot. Voor Valtteri Bottas is Mexico de laatste kans om zijn titeldroom levend te houden. De Mercedes-coureur weet dat Lewis Hamilton zijn eerste kans op een zesde wereldtitel in de Formule 1 wacht en heeft niets te verliezen. Bottas moet idealiter ruim voor Hamilton eindigen in de race om zijn eigen kansen in leven te houden. De Nederlandse racefans kunnen in de avonduren genieten van de avonturen van de coureurs. Door het tijdverschil met Mexico-Stad worden alle sessie verreden in de avond. De race staat zondagavond gepland voor 20:10 uur Nederlandse tijd. Alles weten over de komende Grand Prix van Mexico en de kansen van Max Verstappen? Luister de nieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, met Tim Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"