Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen en zijn 'grote broer' geroemd: "De best mogelijke combinatie in F1"

Max Verstappen en zijn engineer Gianpiero Lambiase zijn onderwerp van gesprek. Het lijkt er vaak op dat de twee alleen maar met elkaar in de clinch liggen, maar het tegendeel is waar.

In de Sky Sports F1-podcast wordt de relatie tussen Gianpiero Lambiase en Max Verstappen besproken. De twee zijn als sinds de komst van de Nederlander naar Red Bull aan elkaar verbonden. Race-engineer 'GP' en zijn coureur liggen regelmatig met elkaar overhoop, zo lijkt het, op de radio. Niets is minder waar, oordelen David Croft en Karun Chandhok. "Ze zijn de beste combinatie voor elkaar, beter kan niet. GP heeft enorm veel ervaring en draait al lang, heel lang mee in de sport. Hij heeft voor zijn tijd bij Red Bull vele jaren bij Force India gewerkt", vertelt commentator Croft. Hij vervolgt. "Hij accepteert geen nonsens van Max, maar begrijpt dat er momenten zullen zijn dat zijn coureur uit zijn slof schiet, geen goed overzicht heeft van de feiten, liever zelf de beslissingen zou nemen en een beetje boos wordt als het niet helemaal gaat zoals hij had verwacht." "Lambiase snapt dat, heeft het geduld, absorbeert het allemaal en behandelt Max op een manier die hij respecteert. Er is een enorme hoeveelheid respect tussen het paar. Ze werken op sublieme wijze samen en weten elkaars tekortkomingen en elkaars sterke punten. Het is een naadloze relatie. Ik weet dat we er afgelopen weekend veel over hebben gehoord, maar dat komt alleen omdat het racen is en in het heetst van de strijd gebeuren dit soort dingen."

Broertjes

Volgens voormalig coureur Chandhok is de relatie met een engineer van doorslaggevend belang. En juist daarin blinkt de combinatie Verstappen-Lambiase uit. "Het is alsof zijn grote broer aan de pitmuur zit. Het kleine broertje wordt boos, de adrenaline kickt in de auto in en ze kibbelen als broers. Maar eigenlijk staan ze er samen in. Ze jagen samen op dat gemeenschappelijke doel, het doel om races te winnen en titels te veroveren." Een geweldige relatie met zijn engineer is iets wat we vaak bij kampioenen zien, oordeelt hij. "Sebastian Vettel pushte zijn engineer vroeger ook zo. Hij deed dingen die 'Rocky' (Guillaume Rocquelin, zijn engineer bij Red Bull, red.) niet wilde en Max doet hetzelfde. Maar onder de streep respecteert Max zijn engineer te veel om te ver te gaan. Het is een geweldige combinatie en ik wil ze vaker horen via de teamradio." "De engineers zijn de connectie tussen de coureurs en de rest van de pitmuur. De coureurs voelen zich kwetsbaar, omdat ze niet alles weten wat er gebeurt en niet weten welke keuzes er worden gemaakt. Je moet daarom blindelings op hem kunnen vertrouwen."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel